Foto: Valsts kanceleja
Eiropas Savienības (ES) līderi piektdienas agrā rītā nolēma līdz pusdienlaikam pārtraukt sarunas par bloka daudzgadu budžetu, paziņoja ES diplomāti.

"Mums nepieciešams dot delegācijām laiku izvērtēt jaunos piedāvājumus attiecībā uz bloka budžetu 2014.-2020.gadam, ko iesniedzis Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs," paziņoja kāds diplomāts.

Sarunas varētu atsākties piektdien ap pusdienas laiku, norāda vairāki diplomāti.

Tādējādi ES līderu sarunas, kas sākās ar vairāku stundu aizkavēšanos, piektdien tika pārtrauktas vien aptuveni pusotru stundu pēc to sākuma.

Dalībvalstu pārstāvjiem izvērtēšanai ticis nodots jauns van Rompeja ierosinājuma projekts, kura mērķis ir rast kopsaucēju 27 dalībvalstu viedokļos. Van Rompejam pirms samita bija arī virkne divpusējo tikšanos ar ES valstu līderiem, kam sekoja arī vairākas valstu pārstāvju divpusējās tikšanās.

"Iespējams, šī tikšanās būs gara un sarežģīta," dalībvalstu pārstāvjiem paziņoja van Rompejs, norādot nevis uz piektdienas agrā rītā pārtrauktajām sarunām, bet gan uz visu samitu kopumā.

Jau neilgi pirms samita, kas sākotnēji bija paredzēts ceturtdien un piektdien, izskanēja informācija, ka sarunas varētu turpināties arī sestdien un pat svētdien.

"Mums jāstrādā pie darījuma, paturot prātā Eiropas intereses," paziņoja van Rompejs.

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien apšaubīja, ka ES līderiem izdosies vienoties par ES daudzgadu budžetu.

"Es domāju, ka mēs lēnām virzāmies uz priekšu, tomēr es šaubos, ka mēs panāksim vienošanos," Merkele paziņoja, valstu pārstāvjiem pametot pirmo sarunu sesiju.

Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands norādīja, ka Francija "pagaidām nav apmierināta" ar jaunajiem kompromisa priekšlikumiem attiecībā uz bloka budžetu.

Olands norādīja, ka Francijas apņemšanās saglabāt subsīdijas tās lauksaimniekiem līdzšinējā apmērā ir tikusi "daļēji sadzirdēta".

Samita pirmajā dienā ES līderi arī apstiprināja Luksemburgas pārstāvi Īvu Meršu Eiropas Centrālas bankas (ECB) valdē, tādējādi izbeidzot vairāku mēnešu kavēšanos šī jautājuma izlemšanā saistībā ar protestiem pret sieviešu neizvirzīšanu augstākajiem bankas amatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!