Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu ministri šodien nav spējuši līdz galam vienoties par 40 000 bēgļu uzņemšanu no Grieķijas un Itālijas, "LNT Ziņām" pēc ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes ārkārtas sanāksmes atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Kozlovskis skaidroja, ka sarunās vajadzīgais skaits – 40 000 bēgļu – netika sasniegts un pietrūcis nepilnu 8000. Dalībvalstis ir vienojušās par 20 000 bēgļu uzņemšanu no trešajām valstīm.

Savukārt Latvija šodien sapulcē palikusi pie savas nostājas, paužot gatavību abās programmās uzņemt 250 bēgļus. 50 nāktu no trešajām valstīm, bet 200 – no Grieķijas un Itālijas.

Pēc Kozlovska teiktā, Latvijai būs iespējas ietekmēt, kādus bēgļus uzņemt. Latvija plāno ņemt ģimenes, kas jau ir izveidotas un kurās ietilpst laulātie un bērni. Nebūšot tā, ka atbraukušie varēs aicināt brāļus un māsas.

Ministrs arī atzīmēja, ka vairākas valstis, kas iepriekš nevēlējās bēgļus uzņemt, šodien tomēr nosaukušas savus ciparus. Spānija nosaukusi 2749, papildus arī Šveice paudusi gatavību piedalīties mehānismā, uzņemot kopumā 519 bēgļus, bet Polija – 2000.

Šī ir otrā reize, kad ES ministri nespēj vienoties par bēgļu uzņemšanu. ES dalībvalstu iekšlietu ministri arī 9.jūlijā nespēja panākt galīgo vienošanos par nelegālās imigrācijas krīzes risinājumu, un galīgā lēmuma pieņemšanu patvēruma meklētāju izmitināšanu citās dalībvalstīs atlika līdz pirmdienai, 20.jūlijam.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Eiropas Komisija maijā ierosināja kopumā dalībvalstīm divu gadu laikā izmitināt 60 000 patvēruma meklētāju. Divas trešdaļas no šī skaita nāktu no Itālijas un Grieķijas, kas šobrīd pakļautas vissmagākajam nelegālās imigrācijas spiedienam, bet atlikušie 20 000 tiktu uzņemti tieši no to izcelsmes vai tranzītvalstīm.

Vācija un Francija jau paziņojušas, ka abas kopā gatavas uzņemt vairāk nekā 21 000 patvēruma meklētāju.

Ziņots, ka valdība ārkārtas sēdē vienojusies atbalstīt Iekšlietu ministrijas projektu, ar kuru Latvijai paredzēts divos gados uzņemt 250 bēgļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!