Foto: AFP/Scanpix/LETA

28. un 29. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisināsies viens no Baltijas jūras reģiona ikgadējiem nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas forumiem – "Rīgas konference 2016", kas vienpadsmito gadu pēc kārtas pulcēs vairāk nekā 600 augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertu, diplomātu, politiķu, akadēmiķu, uzņēmēju un mediju pārstāvjus.

Konferences diskusiju video un teksta tiešraides abu dienu garumā būs iespējams vērot portālā "Delfi".

Konferencē ik gadu aktuālie drošības un ārpolitikas jautājumi tiek skatīti plašākā kontekstā, piemēram, šogad konferencē tiks diskutēts par Eiropas Savienības (ES) lomu globālajā ekonomikā, "Brexit" ietekmi uz savienības nākotni, NATO spēju pielāgoties 21. gadsimta izaicinājumiem, Rietumu attiecībām ar Krieviju un Austrumu partnerības valstu izaicinājumiem.

Forumā uzstāsies tādas augsta līmeņa amatpersonas kā bijušais NATO ģenerālsekretārs Andress Fogs Rasmusens, Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans, Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) un Alžīrijas ārlietu un starptautiskās sadarbības ministrs Ramtans Lamamrs. Diskusiju apraksti, kā arī runātāju biogrāfijas ir pieejamas konferences mājaslapā.

Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), runājot par Rīgas konferenci, saka: "Šī gada Rīgas konference būs īpaši nozīmīga tādēļ, ka valsts aizsardzības politikas jautājumus skatīsim vasarā notikušā NATO samita kontekstā. Tieši tādēļ man ir liels gandarījums par Kanādas aizsardzības ministra dalību konferencē un divpusēju tikšanos ar ministru, jo pēc Varšavas samita lēmumiem Latvijas un Kanādas turpmākā militārā sadarbība būs ļoti cieša. Kā zināms, Kanāda ir kļuvusi par ietvarvalsti starptautisko spēku kaujas grupai, kas jau no nākamā gada tiks izvietota Latvijā.

Video tiešraides skatītāji ir aicināti arī piedalīties konferences diskusijās sociālajos medijos "Twitter" un "Facebook", kā arī uzdot jautājumus paneļdiskusiju dalībniekiem, izmantojot oficiālo tēmturi #RigaConf. Konferences darba valoda – angļu.

Jau trešo gadu konferences norises vieta būs Latvijas Nacionālā bibliotēka. Konferenci organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju un Ārlietu ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!