24.augusta Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) vadības komitejā saskaņots deviņu atbalstāmo projektu saraksts ERAF konkursa "Kultūras un vēstures mantojuma efektīva izmantošana tūrismā" ietvaros.
Projektu konkursa "Kultūras un vēstures mantojuma efektīva izmantošana tūrismā" ietvaros saņemtie 112 projektu pieteikumi pieejamo ERAF finansējumu 6,5 miljonu latu apmērā pārsniedza piecas reizes. 85 no tiem pēc projektu administratīvās pārbaudes tika nodoti tālākai vērtēšanai Ekonomikas ministrijas izveidotajā vērtēšanas komisijā, kurā pārstāvētas arī Kultūras, Vides un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas.

27 administratīvajā vērtēšanā izkritušo projektu noraidīšanas iemesli bija galvenokārt nepareizi aprēķināta ERAF finansējuma likme vai neprecīzs projekta izmaksu aprēķins. Vairākos projektos pieteicēja vai tā partnera īpašumā nebija kultūras vēstures piemineklis, ko apliecinātu Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas izsniegta izziņa.

Pēc projektu izvērtēšanas atbilstoši kvalitātes un specifiskajiem vērtēšanas kritērijiem par pieejamo finansējumu ir iespējams atbalstīt deviņus projektus, kas saņēmuši visaugstāko vērtējumu.

Latgales reģiona pārstāvji iebilda pret projekta saraksta apstiprināšanu, jo starp deviņiem veiksmīgākajiem nav Latgales reģiona projektu. Ekonomikas ministrija, kas vadīja projektu izvērtēšanu, norādīja, ka ir objektīvi atlasīti projekti, kas vislabāk atbilst konkursa mērķiem un ir saņēmuši visaugstāko kvalitatīvo vērtējumu. Latgales reģiona pārmetumi tika atspēkoti, jo pirms projektu pieņemšanas publicētie projektu atlases nosacījumi deva priekšroku kvalitatīvākajiem pieteikumiem, kam ir lielāka ietekme uz kultūras un vēstures mantojuma izmantošanu, nevis lika vadīties, no kura reģiona vai pašvaldības nāk projekta pieteicējs.

ERAF vadības komitejā piedalās nozaru ministriju, Valsts kases, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Valsts reģionālās attīstības aģentūras, kā arī piecu plānošanas reģionu un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!