Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) sankciju noteikšana Baltkrievijai nozīmētu, ka valsts pilnībā tiks ierauta Krievijas ietekmē, šādu viedokli šodien žurnālistiem pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Preses konferencē pēc tikšanās ar Igaunijas ārlietu ministru Urmasu Reinsalu, Polijas ārlietu ministru Jaceku Čaputoviču un Somijas ārlietu ministru Peku Hāvisto Latvijas amatpersona pauda, ka ministri ir vienisprātis un pirmkārt ir ieinteresēti, lai Baltkrievija būtu neatkarīga un suverēna valsts, kas attīstās atbilstoši tam, kā tās tauta to vēlas darīt.

"Otrkārt, mēs saprotam, ka situācija ir sarežģīta, un mums ir jātur vaļā komunikācijas kanāli gan ar valdību, gan ar opozīciju, un jādara viss, lai būtu zināms politisks dialogs. Ja mēs paturam atvērtas visas iespējas, tostarp Eiropas Savienības instrumentu kastē ir arī sankcijas - gan personālās, gan ekonomiskās. Tās var tikt pielietotas, ja situācija pasliktinās un ja zināmas sarkanās līnijas tiek pārkāptas," uzsvēra ministrs.

Taču, viņaprāt, pašlaik vēl ir laiks diplomātijai un politiskam dialogam. Vienlaikus viņš neizslēdza, ka gadījumā, ja situācija pasliktināsies, ES varētu pieņemt arī nopietnākus lēmumus. Taču ministrs vērsa uzmanību arī tam, ka sankciju pielietošanas gadījumā Baltkrievija var nonākt Krievijas ietekmē. "Jo ko nozīmē sankciju pielietošana? Neapšaubāmi tas nozīmē, ka Baltkrievija pilnībā tiks ierauta Krievijas ietekmes sfērā," pārliecināts ir Rinkēvičs.

Jau vēstīts, ka ārlietu ministri atbalsta Polijas aicinājumu sasaukt Eiropas Ārlietu padomes sēdi saistībā ar situāciju Baltkrievijā, kur izcēlušies protesti. "Mēs visi pilnībā atbalstām Polijas kolēģu priekšlikumu sasaukt ārkārtas Ārlietu padomes sēdi, apspriest un izstrādāt kopīgu, vienotu pozīciju attiecībā uz Baltkrieviju. Mēs pilnībā atbalstām Baltkrievijas centienus kļūt eiropeiskai," komentēja Rinkēvičs, vienlaikus uzsverot, ka Eiropai būtu jāpalīdz Baltkrievijai situācijas normalizēšanā pēc prezidenta vēlēšanām.

Savukārt Reinsalu pauda, ka Baltkrievijas valdībai absolūti nepieciešams pārtraukt jebkādu vardarbību pret miermīlīgajiem protestētājiem, jāatbrīvo politieslodzītie un žurnālisti, un asaru gāzes, spēka pielietošana nav pieļaujama. Igaunijas ārlietu ministra atzina, ka Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas nevar uzskatīt par brīvām un demokrātiskām.

Polijas ārlietu resora vadītājs uzsvēra, ka Baltkrievijā notiekošais ir ļoti svarīgs starptautiskas politikas kontekstā, un situācija ir ļoti nopietna, tāpēc ES ir jāiesaistās tās uzlabošanā. Svētdien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti. Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā un citās valsts pilsētās naktī uz otrdienu turpinājās protesti pret Lukašenko, kas izvērsās sadursmēs ar drošības spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!