Foto: AFP/Scanpix

Ar 1.martu pagaidu kārtā ir stājies spēkā ES-Peru Brīvās tirdzniecības nolīgums un drīzumā tam sekos ES-Kolumbijas un ES-Centrālamerikas valstu Brīvās tirdzniecības nolīgumi, informēja Ekonomikas ministrijā.

Lēmumu padziļināt ekonomiskās un tirdzniecības attiecības ar Latīņamerikas reģionā ietilpstošo Andu Kopienu (Peru, Kolumbiju, Bolīvija, Ekvadora) un Centrālameriku (Panamu, Nikaragvu, Kostariku, Hondurasu, Salvadoru un Gvatemalu) ES pieņēma 2007.gadā, ņemot vērā Latīņamerikas reģiona augsto ekonomiskas izaugsmes potenciālu.

2012. gada jūnijā vienošanās tika parakstītas ar visām minētajām valstīm (izņemot Bolīviju un Ekvadoru, kas procesa gaitā no sarunām izstājās) un šobrīd puses īsteno nepieciešamās apstiprināšanas procedūras, lai nolīgumi varētu pilnībā stāties spēkā.

Noslēgtie nolīgumi ir nozīmīgs solis ES tirdzniecības attiecībās ar Latīņamerikas reģionu. Tie paredz pakāpenisku un savstarpēju preču un pakalpojumu tirdzniecības liberalizāciju, kā arī brīvās tirdzniecības telpas izveidi atbilstoši Pasaules Tirdzniecības organizācijas normām, uzsver ministrija.

Kamēr notiek apstiprināšanas procedūras, ir paredzēta nolīgumu piemērošana pagaidu kārtā, kas nozīmē, ka nolīgumu slēdzējas puses jau tagad var piemērot samazinātos ievedmuitas tarifus, atvieglotus nosacījumus tirgus piekļuvē pārrobežu pakalpojumu tirdzniecībā un citiem panāktajiem liberalizācijas nosacījumiem daudzās sadarbības jomās.

Peru ir pirmā, ar kuru ES ir pabeigusi nepieciešamās procedūras nolīguma piemērošanai pagaidu kārtā, un nolīguma tirdzniecības normas jau no š.g. 1.marta tiek piemērotas daļēji. Tuvākajā nākotnē ir paredzēta nolīgumu piemērošana pagaidu kārtā arī ar Kolumbiju un sešām Centrālamerikas valstīm.

Šie nolīgumi varētu stāties spēkā 2013. gada otrajā vai trešajā ceturksnī.

Neskatoties uz ģeogrāfisko attālumu un salīdzinoši nelielajiem Latvijas ārējās tirdzniecības apjomiem ar Latīņamerikas reģiona valstīm (mazāk kā 0,3% no kopējās Latvijas ārējā tirdzniecības apjoma 2012. gadā), ES-Peru un Kolumbijas un ES-Centrālamerikas Brīvās tirdzniecības nolīgumu noslēgšana paver iespējas attīstīt Latvijas un šī reģiona valstu divpusējo ekonomisko sadarbību, uzsver ministrija.

Nolīgumi nodrošinās virkni pozitīvu elementu daudzās sadarbības jomās, jo īpaši sagaidāmi ieguvumi no visaptverošas preču tirdzniecības nosacījumu liberalizācijas. Saskaņā ar to importa tarifu samazināšanai preces ir iedalītas vairākās kategorijās, sākot ar tūlītēju tarifu atcelšanu no nolīgumu stāšanās spēkā līdz pakāpeniskai tarifu atcelšanai 17 gadu laikā (Andu Kopienas gadījumā) un 15 gadu laikā (Centrālamerikas valstu gadījumā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!