Foto: LETA

"Esam sagaidījuši saullēktu," kolēģiem deputātiem neilgi pirms pulksten 7 ceturtdien, 9. martā, paziņoja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS). Neilgi pirms pulksten 9 darbs pie budžeta noslēdzās – deputāti bija izskatījuši visus 206 priekšlikumus.

Parlaments 2023. gada budžetu ārkārtas sēdē debatē jau vairāk nekā 22 stundas – ārkārtas sēde par budžetu un to pavadošo likumprojektu pakotni sākās 8. martā pulksten 9.

Sēdē bijuši vairāki salīdzinoši īsi pārtraukumi.

Līdz pulksten 7 ceturtdienas rītā bija izskatīti 160 priekšlikumi no 206.

Pirms pulksten 9 darbs pie budžeta likumprojekta iegājis finiša taisnē – izskatīti visi priekšlikumi.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) deputātiem uzsvēra, ka šā gada budžeta pieņemšana bijusi nozīmīga, lai, piemēram, sāktu apgūt Eiropas fondu līdzekļus, tāpēc bijis nepieciešams strādāt arī naktī. Viņš aicināja atbalstīt budžetu.


"Delfi" jau rakstīja, ka ceturtdien, 9. martā, pēc 18 stundu ilgas sēdes par 2023. gada budžetu Saeima nolēma ierobežot debašu laiku. Šis lēmums izpelnījās asu opozīcijas kritiku.

Pēc mediju arhīvu datiem, garākā Saeimas sēde bija 2008. gadā – 28 stundas un 14 minūtes. Tiesa gan, šajā sēdē tika pasludināts pārtraukums no 11. decembra līdz 18. decembrim.

Jau ziņots, ka Kopumā 2023. gada budžetā iesniegti 206 priekšlikumi – galvenokārt opozīcijas partiju iesniegtie. Attiecīgi opozīcijas partijas ir arī aktīvākās debatētājas, izmantojot visu debatēm veltīto laiku – piecas minūtes, uzstājoties pirmo reizi, un divas minūtes – otro reizi.

9. martā īsi pirms pulksten 3 koalīcijas partijas pārstāvošās rosināja saīsināt debašu laiku – abas reizes uzstājoties veltot divas minūtes. Saeimas vairākums to atbalstīja.

Kritiku par šādu lēmumu pauda opozīcijas deputāti. Ainārs Šlesers (LPV) pauda izbrīnu par debašu laika samazināšanu īsi pirms viņš gatavojās debatēt par sevis iesniegtajiem priekšlikumiem 2023. gada budžetā.

Savukārt deputāts Andris Šuvajevs (P) debašu laika saīsināšanu novērtēja kā "koalīcijas gļēvumu", vienlaikus kritizējot koalīcijas deputātus, kas neiesaistās debatēs un neargumentē 2023. gada budžeta pozīcijas.

Savukārt opozīcijas deputāts Viktors Valainis (ZZS) uzsvēra, ka deputāti nav te nākuši, lai "vilktu laiku, bet gan debatētu par tematu". Viņš kritizēja koalīciju, kas lēmusi turpināt budžeta debates nakts laikā, lai gan vēl nesen šāda prakse tikusi izskausta un budžets tika skatīts ar pauzi.

Saeimas spīkers Edvards Smiltēns (AS) vēlāk paziņoja, ka šajā Saeimas sasaukumā debates ir ļoti augstā līmenī un viņam ir prieks strādāt šādā atmosfērā, tāpēc viņš rosināja parlamentu atbalstīt "kompromisa variantu", proti, atļaut pirmo reizi debatēt trīs minūtes, bet otro reizi – vienu minūti. Deputāti priekšlikumu atbalstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!