Foto: DELFI
Pēdējo pāris mēnešu laikā daļu Latvijas sabiedrības pāršalca vēsts par personas dzimuma maiņas operāciju, kuras rezultātā arī laulības reģistrā būtu maināmas ziņas no viena dzimuma uz citu. Tomēr, kā noskaidroja portāls "Delfi", tas tā nav, jo dzimuma maiņa šīs ziņas mainīt neliek.

Tieslietu ministrijā (TM) portāls "Delfi" noskaidroja, ka tad, ja persona, kura bijusi laulībā kā noteikta dzimuma pārstāve, bet tad dzimumu mainījusi, Dzimtsarakstu departaments rīkojas šādi:

  • izmaiņas par dzimuma maiņu tiek veiktas tikai šīs personas dzimšanas reģistrā un attiecīgi cilvēkam tiek izsniegta jauna satura dzimšanas apliecība;
  • ja persona, kura mainīja dzimumu, ir laulībā, tad laulība reģistrā nekādas izmaiņas netiek veiktas un persona var saņemt izziņu no laulības reģistra ar vecajām ziņām, t.i., pirms dzimuma maiņas;
  • ja personai vajag dokumentu, kas apliecina dzimuma maiņu, tad no dzimtsarakstu nodaļas var dabūt izziņu no personas dzimšanas reģistra ar informāciju par dzimuma maiņu, tas ir, kad veikta dzimuma maiņa un no kā uz ko dzimums mainīts;
  • ja personai ir bērni, tad bērnu dzimšanas reģistros arī neveic nekādas izmaiņas un ja vecāks grib saņemt bērna dzimšanas apliecību, tad viņam izsniedz apliecību ar vecajām ziņām – ar tām ziņām, kas bija pirms dzimuma maiņas.

Tiesības mainīt dzimumu un valsts pienākums

TM skaidro, ka attiecībā par dzimšanas reģistra ierakstu personai, kura mainījusi dzimumu:

Tiesu praksē ir noteikts, ka personai ir tiesības veikt dzimuma maiņu un valstij ir attiecīgs pienākums to juridiski atzīt, tas ir, papildināt dzimšanas reģistra ierakstu.

Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumu Nr. 761 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem" 134.11. punkts noteic, ka, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, reģistra ierakstu papildina, ja personai veikta daļēja vai pilnīga dzimuma maiņa un ierakstu par personas dzimumu maina atbilstoši dzimumam, kāds norādīts ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas izdotajā medicīnas apliecībā vai citā dokumentā, kas apliecina dzimuma maiņu.

Vārda (-u) un uzvārda formu atveido atbilstoši dzimumam

Noteikumi paredz, ka pēc papildinājumu izdarīšanas dzimtsarakstu nodaļa, kura ierakstu papildinājusi, vai TM jauna satura apliecību izsniedz, ja mainīts bērna dzimums un tādēļ personvārdi dzimšanas reģistrā laboti atbilstoši dzimumam.

Līdz ar to, saskaņā ar Latvijas normatīvo regulējumu, valsts pieļauj iespēju gan mainīt dzimumu, gan attiecīgi papildināt dzimšanas reģistra ierakstu.

Pēc papildinājumu izdarīšanas dzimšanas reģistra ierakstā personai tiek izsniegta jauna satura dzimšanas apliecība, pamatojoties uz kuru, persona var pieprasīt jaunu personu apliecinošu dokumentu.

Vīrietis paliek vīrietis. Sieviete – sieviete

Kā norāda TM, attiecībā uz laulības un bērnu dzimšanas reģistra ierakstiem:

Satversmes 110. pants nosaka, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību — savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Civillikuma 35. panta otrā daļa noteic, ka ir aizliegta laulība starp viena dzimuma personām.

Nedz faktiska dzimuma maiņa, nedz ieraksta maiņa dzimšanas reģistrā pati par sevi neizbeidz vai negroza ilgstoši pastāvošas tiesiskās attiecības, kurās persona iepriekš sevi identificējusi ar citu vārdu un kā piederošu citam dzimumam, taču tā var apgrūtināt šādu tiesisko attiecību īstenošanu.

Tāpat jāņem vērā, ka virknē tiesisko attiecību ir būtiska personas piederība noteiktam dzimumam – laulība, vecāku un bērnu attiecības, pabalsti un citi labumi sociālajā jomā, sports un tamlīdzīgi.

Tiesiskā drošība un noteiktība prasa, lai dzimuma maiņas juridiska atzīšana notiktu, ievērojot arī pārējās sabiedrības intereses.

Līdz ar to ne katrreiz personas rīcība, sabiedrībā sevi prezentējot kā cita dzimuma personu vai veicot kādas darbības sava ķermeņa pārveidošanai, nozīmē beznosacījuma tiesības pieprasīt dzimuma maiņas publisku atzīšanu.

TM norāda, ka, ņemot vērā minēto un to, ka viena dzimuma laulības Latvijā netiek atzītas, personas dzimuma maiņa nerada tiesisku pamatu papildinājumu veikšanai laulības vai bērnu dzimšanas reģistros un saņemt jauna satura laulības un bērnu dzimšanas apliecības.

Ministrijā atzīmē, ka valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, informācijā par personu tiek sniegtas ziņas, kādas tās ir norādītas Iedzīvotāju reģistrā.

Šīm ziņām ir informatīvs raksturs, kas nerada personai tiesības pieprasīt dzimuma maiņas publisku atzīšanu visās tiesiskajās attiecībās, piemēram, laulībā, vecāku un bērnu attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!