Foto: LETA

Atbilstoši likumam, valdības atkāpšanās gadījumā Ministru kabineta locekļi turpina pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima izteikusi uzticību jaunai valdībai.

Tas nozīmē, ka vēl kādu laiku, tas ir, līdz jaunas valdības izveidei un apstiprināšanai darbu turpinās esošā Valda Dombrovska (V) valdība, ko veido "Vienotība", Reformu partija, Nacionālā apvienība un kuru atbalsta neatkarīgie deputāti.

Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas nekad nav bijusi situācija, kad Saeima līdz jaunas valdības apstiprināšanai nolemj iecelt personas, kam uzdota ministru amatu pagaidu pildīšana.

Sarunas par jaunas valdības izveidi parasti ilgst aptuveni vienu līdz divus mēnešus. Vispirms politiskās partijas savstarpēji konsultējas par iespējamās koalīcijas sastāvu un potenciālajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, bet pēc tam, kad Valsts prezidents ir nosaucis premjera amata kandidātu, sākas konsultācijas par ministru portfeļu "sadalījumu", valdības deklarāciju un koalīcijas līgumu.

Šā gada septembrī pašreizējais Valsts prezidents Bērziņš, kurš līdz šim tikai vienu reizi varējis izmantot premjera nominēšanas tiesības, Saeimai nosūtīja priekšlikumus, kas paredz mainīt Satversmi, lai mainītu valdības apstiprināšanas kārtību, tostarp piešķirtu prezidentam tiesības apstiprināt ministrus. Parlaments gan vēl nav lēmis par prezidenta iniciēto grozījumu tālāko likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!