Foto: DELFI

Elektrības cenas Latvijā nav mainījušās kopš 2011. gada, taču cenu ietekmējošie faktori ir mainījušies, tādēļ, ja elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām netiks liberalizēts, ”Latvenergo” varētu rosināt palielināt elektroenerģijas cenas.

Tas izriet no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Rolanda Irkļa trešdien teiktā LNT raidījumā "900 sekundes".

Viņš uzsver, ka patlaban SPRK nav iesniegts neviens projekts par elektroenerģijas tarifu pieaugumu, tādēļ nav iespējams pateikt, vai un kad elektrības cenas pieaugs.

Pēc Irkļa teiktā, elektrības cenu pieaugums lielā mērā ir atkarīgs no valdības lēmuma par elektroenerģijas tirgus liberalizāciju mājsaimniecībām. Ja valdība nolemts tirgu tomēr "neatvērt", elektroenerģijas milzis "Latvenergo" varētu nākt klajā ar jaunu gala tarifa piedāvājumu, par kura apstiprināšanu tad lems SPRK.

No Irkļa teiktā noprotams, ka elektroenerģijas cenu pieaugums mājsaimniecības sagaida gan tad, ja elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām tiks liberalizēts, gan tad, ja arī turpmāk vienīgais elektroenerģijas piegādātājs mājsaimniecībām būs "Latvenergo".

Proti, tirgus liberalizācijas atlikšanas gadījumā "Latvenergo" varētu pieprasīt kopš 2011. gada nemainīto elektroenerģijas tarifu celšanu. Tas esot saistīts, piemēram, ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) pieaugumu, ko patlaban "Latvenergo" kompensē uz sava rēķina, skaidroja SPRK pārstāvis.

"Elektrības cena vairs neatbilst tam tarifam, kas ir tirgū," pamatojot iespējamo tarifa pieaugumu, sacīja Irklis.

Tāpat OIK ietekmēs mājsaimniecību maksājumus par elektrību arī tad, ja elektroenerģiju tās varēs iegādāties brīvajā tirgū, viņš skaidroja, norādot, ka pagaidām gan nav zināms precīzs iespējamās tirgus liberalizācijas datums un tas, vai tirgus tiks liberalizēts, ir atkarīgs no valdības lēmuma.

Jāpiebilst, ka saskaņā ar telekompānijas LNT un "TNS Latvia" veiktās aptaujas datiem, 30 % Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju atzīst, ka par elektroenerģiju spētu maksāt vairāk nekā patlaban. 62 % aptaujāto par elektroenerģiju vairāk nespētu maksāt un cenu kāpuma gadījumā būtu spiesti samazināt citus izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!