Foto: LETA

Veselības ministrija (VM) visu uzmanību veltīs jau esošajiem e-veselības pakalpojumiem un pieņēmusi lēmumu neattīstīt tās nākamo kārtu, tā piektdien preses brīfingā medijiem paziņoja veselības ministre llze Viņķele (AP).

Kā norāda Veselības ministrijā (VM), esošā e-veselības sistēma tika radīta pirms vairāk nekā 10 gadiem. Kopš tā laika prasības un izpratne par nepieciešamajiem produktiem un digitālajiem risinājumiem ir būtiski mainījušās.

Jaunu pakalpojumu pievienošana sistēmai ir apgrūtināta, neietekmējot jau esošo pakalpojumu pieejamību, kurus jau tagad atzinīgi novērtējuši ārsti, farmaceiti, kā arī pacienti, atzinusi Viņķele.

Pašreizējā e-veselības sistēmā ir ierobežots vienlaicīgo lietotāju skaits, ko nav iespējams palielināt. Turklāt uz e-veselības uzturēšanu konkursa kārtībā nepieteicās neviena informāciju un tehnoloģiju kompānija, kas apgrūtina Nacionālā veselības dienesta (NVD) darbu, pasliktinot tā spējas veikt nepieciešamās reformas nozarē, uzsvērusi Viņķele.

"NVD izvērtējot sistēmas tehniskos parametrus, pieņemts lēmums nodalīt esošo e-veselību, kuras redzamākās funkcijas ir e-recepte un darba nespējas lapas, no tās trešās kārtas, kas paredzēja vairākus jaunus papildinājumus," norādījusi ministre.

Ministre uzsvērusi: "Par to, kas un kāda būs jaunā e-veselība, jāatstāj informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozares un e-veselības lietotāju pārstāvju rokās."

Viņķele sagaida aktīvu NVD un piesaistīto speciālistu darbu, lai pēc iespējas ātrāk varētu informēt par tālākajiem soļiem. Līdz tam brīdim būs pieejami esošie e-veselības pakalpojumi.

VM virzīs izskatīšanai Ministru kabinetā ziņojumu, kurā paredzēts atteikties no tās Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļu daļas, kura ir paredzēta jau esošo e-veselības funkcionalitāšu turpmākai attīstībai.

Trešajā kārtā ir divi ERAF līdzfinansēti projekti – "Vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas tālāka pilnveidošana, sasaistot to ar personas identifikāciju" un "Veselības nozares informācijas sistēmu (reģistri) modernizācija, attīstība un integrācija ar e-veselības informācijas sistēmu".

Trešās kārtas projekta kopējais plānotais finansējuma apjoms ir pieci miljoni eiro, tajā skaitā 4 250 000 eiro ir ERAF finansējums (85%) un 750 000 eiro ir valsts budžeta līdzfinansējums (15%), norādīts e-veselības mājaslapā.

Jau vēstīts, ka pēdējā mēneša laikā, papildus paredzamiem traucējumiem plānveida uzlabošanas darbu dēļ, novēroti vairāki neplānoti traucējumi, kuri negatīvi ietekmē veselības aprūpes speciālistu darbu un pacientu iespējas saņemt tiem nepieciešamos pakalpojumus.

Šonedēļ tika piedzīvota ilgākā e-veselības dīkstāve – sistēma nedarbojās vairāk nekā diennakti, tajā nebija iespējams ne atvērt ne noslēgt darbnespējas lapas, kā arī izrakstīt e-receptes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!