Foto: F64
Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums nesaskata pārkāpumus deputāta Augusta Brigmaņa (ZZS) darbībā, vadot komisiju, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Deputāts Juris Viļums (LRA) pirms divām nedēļām vērsās komisijā ar aicinājumu izvērtēt Brigmaņa rīcības atbilstību Saeimas deputāta ētikas kodeksam.

Viļums norāda, ka Brigmanis ir pārkāpis Saeimas Kārtības ruļļa nosacījumu, ka lēmumus komisijas sēdē var pieņemt, kad tajā ir kvorums.

Brigmanis kā Pieprasījumu komisijas vadītājs esot rīkojies prettiesiski, parakstot atzinumu par pieprasījumu bijušajam veselības ministram Guntim Belēvičam par projekta "e-veselība" īstenošanu, un lūdzot to iekļaut Saeimas sēdē.

Deputāts ir pārkāpis gan Saeimas kārtības rulli, gan Saeimas deputātu ētikas kodeksu, kas nosaka, ka deputāts ciena un vienmēr ievēro Satversmi un Saeimas kartības rulli, un kā arī neizmanto savu stāvokli, lai prettiesiski ietekmētu valsts institūciju lēmumus, klāsta Viļums.

Brigmanis komisijas sēdē atzina, ka "tā bija mana uzticēšanās kolēģiem un es tā vairs nedarīšu". Sākoties komisijas sēdei, tajā bija kvorums, taču sēdes laikā Viļums esot izgājis. Sēdes laikā neizskanēja apgalvojumi, ka varētu nebūt kvorums, norādīja Brigmanis. Deputāts un komisijas biedri uzskatīja, ka Viļums ir tikai izgājis ārā, nevis pametis sēdi.

Viļums bija gatavs sīki izskaidrot visus iemeslus, kāpēc viņš atstājis sēdi, taču viņš atgādināja, ka komisijai jāskata, nevis tas, kāpēc viņš pametis sēdi, bet tas, kāpēc Brigmanis rīkojies prettiesiski. Tomēr deputāts Raivis Dzintars (NA) apšaubīja Viļuma rīcības ētiskumu. "Tas nav gluži ētiski," minēja Dzintars. Viļums atzina, ka, pametot sēdi, nav lūdzis atļauju to atstāt. Arī Ainars Latkovskis (V) norādīja, ka Viļuma rīcība ir neētiska. Viņš arī pieļāva, ka deputāta rīcība ir izveidojusi notikumu ķēdi, kas novedis deputātu līdz komisijas sēdei un iesniegumam.

Vairākums komisijas locekļu nesaskatīja pārkāpumus Brigmaņa rīcībā. Trīs komisijas locekļi atbalstīja Viļuma nostāju, četri bija pret, bet vēl četri balsojumā atturējās.

Jau vēstīts, ka pirms nedēļas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ierosināja ētikas pārkāpumu lietu pret Brigmani.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārrauga Saeimas deputātu ētikas kodeksa ievērošanu un izskata Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu lietas.

Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietas izskatīšanu komisija uzsāk ne vēlāk kā nedēļas laikā pēc tās ierosināšanas. Savukārt lietu komisija izskata atklātā sēdē ne vēlāk kā divas nedēļas pēc lietas ierosināšanas. Komisija ar divu trešdaļu balsu vairākumu var nolemt par slēgtas sēdes rīkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!