Foto: LETA
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija neskatīs Latvijas paralimpiešu saimes lūgumu no parlamenta Sporta apakškomisijas vadītāja amata atsaukt Sandi Riekstiņu (JKP), jo šī jautājuma skatīšanu nav rosinājis neviens no parlamenta deputātiem, aģentūrai "Leta" pastāstīja komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA).

Par to, ka komisija šo jautājumu neskatīs, jo neviens deputāts to nav rosinājis, Kursīte-Pakule savā atbildes vēstulē ir pavēstījusi arī Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidentei Daigai Dadzītei.

Komisijas priekšsēdētāja norādīja, ka vēstulē Dadzītei atbildējusi gan par šo formālo pusi, gan arī cilvēciski. Kursīte akcentēja, ka viņas ieskatā būt paralimpietim ir divkārt smagi kā olimpietim.

Politiķe norādīja, ka deputāts, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārais sekretārs Riekstiņš par sevis pausto ir atvainojies, taču to, vai tā atvainošanās ir līdz sirds dziļumiem vai citādāka, zina tikai pats politiķis. Kursīte-Pakule norādīja, ka uz šo jautājumu var skatīties arī plašāk, cik kā sabiedrība esam iejūtīgi. Tāpat šī situācija liek pārdomāt savstarpējo izpratni vienam par par otru.

Kā ziņots, Kursīte iepriekš bija pieļāvusi paralimpiešu lūguma skatīšanu, ja komisijā ar iesniegumu par Riekstiņa izteikumiem vērsīsies arī kāds deputāts vai deputātu grupa.

Jau vēstīts, ka IZM parlamentārais sekretārs intervijā "Latvijas Avīzei" pauda viedokli, ka "parastajiem sportistiem" par panākumiem olimpiskajās spēlēs būtu jāsaņem lielākas prēmijas nekā paralimpiešiem, ņemot vērā atšķirīgo konkurenci. "Attiecībā uz prēmijām paralimpiešiem – būšu ļoti nepopulārs, bet es to nesalīdzinu ar parasto sportu. Tās ir divas dažādas lietas – gan attiecībā uz konkurenci, gan visu pārējo. Nesaku, ka paralimpiešiem jābūt mazāk, bet parastajiem sportistiem jābūt vairāk, ņemot vērā konkurences faktoru. Vienmēr ir tabu tēmas, par kurām nerunāt – labāk dodam un aizmirstam, citādi būs jātaisnojas. Manuprāt, abas šīs lietas nevar likt vienos svaru kausos. Diez vai tas ir godīgi pret parastiem sportistiem," bija paudis Riekstiņš.

Jau ziņots, ka Latvijas paralimpiešu saime vērsās pie Saeimas Ētikas komisijā, rosinot Riekstiņa atstādināšanu no apakškomisijas vadītāja amata.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) savā "Facebook" kontā publicēja atvainošanos par Riekstiņa izteikumiem. Riekstiņš bija piedāvājis pamest amatu IZM parlamentārā sekretāra amatu, bet Muižniece šo rosinājumu neesot akceptējusi, izriet no politiķa paustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!