Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien, 6.maijā, uzklausīs gan Saeimas deputātu Rihardu Eigimu (ZZS), gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvjus par politiķa rīcību, izvēloties savu palīdzi.

KNAB lūdzis Ētikas komisiju izvērtēt Eigima rīcību, par savu kā deputāta palīdzi izvēloties savas laulātās meitu.

KNAB aicinājis vērtēt Eigima darbības atbilstību Saeimas deputātu ētikas kodeksa 9.punkta prasībām. Tajā teikts, ka deputāts nepieļauj personisko un valsts interešu konfliktu un izvairās no situācijām, kas sabiedrībā var radīt aizdomas par šāda konflikta pastāvēšanu. Tāpat deputāts nepieņem privātu uzaicinājumu un nepiedalās pasākumā vai izvairās no citādas situācijas, ja sakarā ar to var rasties aizdomas par viņa interešu konfliktu vai Saeimas prestiža pazemināšanu.

Birojs cita starpā norāda, ka valsts amatpersonai, pildot pienākumus, ir aizliegts veikt darbības, kurās personiski vai mantiski ieinteresēta attiecīgā valsts amatpersona, viņas radinieki un darījumu partneri.

Eigims neuzskata, ka būtu vainojams ētikas kodeksa 9.punkta nosacījumu pārkāpšanā, taču sīkāk šo jautājumu komentēt nevēlējās. Viņš iepriekš sacīja, ka konsultējas ar savu juristu un plāno ierasties uz Ētikas komisijas sēdi 6.maijā. Deputāts vēlēsies dzirdēt KNAB argumentus šajā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!