Foto: F64
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums nesaskata Kārļa Seržanta (ZZS) izteikumos ētikas kodeksa pārkāpumus.

Par to, ka Seržants ar saviem izteikumiem pārkāpis deputāta ētikas normas, nobalsoja trīs deputāti, pret bija trīs, bet četri atturējās.

Seržanta rīcība tika izvērtēta pēc Ētikas kodeksa 7. panta, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Bondars norādīja, ka šo jautājumu aktualizēja vērtību dēļ, uzsverot, ka šis ir gadījums, kad nepieciešams paust pozīciju, ka, piemēram, advokātus nevar dalīt ebrejos un latviešos, mediķus heteroseksuālos un homoseksuālos un drošības iestāžu aģentus kristiešos un musulmaņos, jo cilvēki ir jāvērtē pēc viņu profesionalitātes. Bondars piebilda, ka par Seržanta izteikumiem saņēmis informāciju no paziņas ārvalstīs.

Savukārt Seržants norādīja, ka viņa izteikumi nevar tikt vērtēti kā rasistiski vai antisemītiski. Viņš gan atzina, ka ir bijis neuzmanīgs savos izteikumos un vairākas reizes atvainojies. Deputāts norādīja, ka viņu esot izprovocējusi žurnāliste, taču viņš preses pārstāvi nevainojot, jo tāds esot viņas darbs.

Deputāts Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) norādīja, tā kā deputāts ir atvainojies, nav jēgas no šī jautājuma tālākas aktualizēšanas. Viņš arī nesaprot, kāpēc šis jautājums tiek apspriests, jo tautības minēšana var mudināt konkrētās kopienas biedrības norobežoties no konkrētām personām, kuru darbība vērtējama negatīvi. Dzintars uzsvēra, ka īsta satraukuma par šo gadījumu arī vietējā ebreju kopienā neesot un tas ir Bondara personisks iesniegums, ar kuru viņš "ceļ traci".

Kā vēstīts, Saeimas komisijā ar iesniegumu bija vērsies Mārtiņš Bondars (LRA).

Seržantam tika pārmesti izteikumi Latvijas Radio ēterā, sakot, ka "prokrievisku un proputinisku propagandu Latvijā pauž arī personas, kurām ir gudra etniskā piederība". Pēc jautājuma Seržants precizēja, ka runā par ebrejiem, kuri ir izglītoti un pārzina likumdošanu, lai izvairītos no likumpārkāpumiem. Tāpat Seržants konkretizēja, minot Ilarionu Girsu, Aleksandru Gapoņenko, Tatjanu Ždanoku un Josifu Korenu.

Seržants iepriekš žurnālistiem norādīja, ka nekad nav bijis antisemītiski noskaņots, un viņa vēstījums bijis domāts kā uzslava par inteliģenci. Seržants arī sacīja, ka turpmāk ņems vērā to, ka sabiedrībā ir cilvēki, kas pat uzslavas var saskatīt kā apvainojumu un turpmāk izteiksies diplomātiskāk. Tāpat Seržants vairākas reizes publiski atvainojies par notikušo.

Bomdars bija vērsies arī Saeimas Nacionālajā drošības komisijā (NDK), aicinot izteikt neuzticību Seržantam kā komisijas priekšsēdētājas biedram. NDK Seržants amatu saglabāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!