Foto: stock.xchng
Latvijā 16,6% iedzīvotāju mīt mājokļos, kuros nav slapjās tualetes, un Eiropas Savienības (ES) mērogā šis ir viens no sliktākajiem rādītājiem, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" dati par mājokļu apstākļiem 27 bloka valstīs.

Vēl lielāks tādu ļaužu īpatsvars, kas spiesti dzīvot mitekļos bez slapjās tualetes, ir tikai Lietuvā (17,2%), kā arī divās nabadzīgākajās bloka valstīs - Bulgārijā (26,2%) un Rumānijā (42,5%).

Igaunijā mājokļos bez slapjās tualetes dzīvo 12,2% iedzīvotāju, bet ES - vidēji tikai 3,5% pilsoņu.

Piecās bloka valstīs - Zviedrijā, Dānijā, Spānijā, Nīderlandē un Maltā -slapjā tualete ir ierīkota visos mājokļos.

"Eurostat" dati arī atklāj, ka bez vannas vai dušas spiesti iztikt 18,2% Latvijas iedzīvotāju. Šajā ziņā vēl sliktāka situācija ir tikai Rumānijā, kur bez vannas vai dušas savos mājokļos dzīvo 41,2% ļaužu. Lietuvā un Igaunijā bez šīm ērtībām iztiek attiecīgi 15,9% un 12,8% iedzīvotāju, bet ES vidēji - tikai 3,1% cilvēku.

Savukārt no mitruma mājoklī vai tekoša jumta cieš 25,7% Latvijas iedzīvotāju. Līdzīgas mājokļu problēmas vajā 21,3% Lietuvas un 20,2% Igaunijas iedzīvotāju. ES vidēji mitrā mājoklī vai mājoklī ar tekošu jumtu spiesti mitināties 15,9% iedzīvotāju.

Latvijas ļaudis vairāk nekā citās ES valstīs cieš no pārāk tumšiem mājokļiem - 10,9% Latvijas iedzīvotāju, kurus izvaicāja eirostatistiķi, sūdzējās, ka viņu mājokļos iespīdot pārāk maz gaismas. Tādas pašas sūdzības bija 8,8% Lietuvas un 4,7% Igaunijas iedzīvotāju. ES vidēji par dzīvi pārāk tumšos mitekļos žēlojās 7,3% cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!