Foto: Роман Костенко

Latvijā pērn salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par 92% pieaudzis saņemto patvēruma meklētāju iesniegumu skaits, kas bija ceturtais krasākais pieaugums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati par pagājušo gadu.

Saskaņā ar "Eurostat" publiskotajiem datiem Latvijā pērn tika saņemti 375 pieteikumi patvēruma piešķiršanai pretstatā 195 pieteikumiem gadu iepriekš. Lai gan absolūtos skaitļos ES kontekstā pieteikumu skaits nav liels, pieaugums ir bijis būtisks.

Lielāks nekā Latvijā patvēruma meklētāju skaita pieaugums pērn reģistrēts vien Itālijā (143%), Ungārijā (126%) un Dānijā (105%).

Igaunijā pērn saņemti 155 patvēruma meklētāju pieteikumi, kas bija par 63% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt Lietuvā saņemto pieteikumu skaits pērn pieaudzis par 10% un sasniedzis 440.

Sešās valstīs salīdzinājumā ar 2013.gadu saņemto patvēruma lūgumu skaits sarucis: Horvātijā (-58%), Polijā (-47%), Maltā (-40%), Slovākijā (-25%), Portugālē (-12%) un Francijā (-5%).

ES kopumā patvērumu pērn lūdza 626 065 cilvēki, kas bija par 44% vairāk nekā gadu iepriekš.

2014.gadā visvairāk patvēruma meklētāju iesniegumu saņemts Vācijā (202,7 tūksoši jeb 32% no kopējā iesniegumu skaita), kam sekoja Zviedrija (81,2 tūkstoši jeb 13%), Itālija (64,6 tūkstoši jeb 10%), Francija (62,8 tūkstoši jeb 10%) un Ungārija (42,8 tūkstoši jeb 7%).

Latvijas, Lietuvas, Horvātijas, Portugāles, Slovākijas un Slovēnijas saņemto patvēruma pieteikumu īpatsvars kopējā ES ainā bija niecīgs (visās valstīs 0,1% no ES kopējā pieteikumu skaita). Igaunijā saņemto pieteikumu skaits bija tik neliels, ka tas neveidoja pat 0,1% no kopējā ES skaita.

Salīdzinot ar iedzīvotāju skaitu katrā ES dalībvalstī, vislielākā reģistrēto patvēruma pieteikumu attiecība bijusi Zviedrijā (8,4 pieteikumu uz tūkstoš iedzīvotājiem), Ungārijā (4,3 pieteikumi uz tūkstoš iedzīvotājiem), Austrijā (3,3 pieteikumi uz tūkstoš iedzīvotājiem), Maltā (3,2 pieteikumi uz tūkstoš iedzīvotājiem), Dānijā (2,6 pieteikumi uz tūkstoš iedzīvotājiem) un Vācijā (2,5 pieteikumi uz tūkstoš iedzīvotājiem).

Zemākā pieteikumu attiecība pret valsts iedzīvotāju skaitu reģistrēta Portugālē (0,0 pieteikumi uz tūkstoš iedzīvotājiem), Igaunijā, Čehijā, Horvātijā, Rumānijā, Slovākijā, un Spānijā (visās valstīs 0,1 pieteikums uz tūkstoš iedzīvotājiem), kā arī Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovēnijā (visās valstīs 0,2 pieteikumi uz tūkstoš iedzīvotājiem).

ES kopumā pērn saņemti 1,2 patvēruma lūgumi uz tūkstoš bloka iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!