Foto: stock.xchng
Eiropas Savienības (ES) Statistikas birojs "Eurostat" ir atteicies atļaut Latvijai nerīkot visā ES 2011. gadā paredzēto tautas skaitīšanu, LTV raidījumā "100. pants" pirmdienas vakarā atzina Centrālā Statistikas biroja (CSB) vadītāja Aina Žīgure.

Vēstīts, ka iepriekš valdība rosināja atcelt 2011. gadā paredzēto tautas skaitīšanu, jo valsts budžetā tam nepietiekot naudas.

Žīgure LTV raidījumā uzsvēra, ka tagad CSB vadībai atkal būs jādodas uz valdību, lai lemtu par turpmāku rīcību. Tomēr Žīgure norādīja, ka viņai kā statistiķei nav skaidrs, kā valsts var nerīkot tautas skaitīšanu, jo tā dod nozīmīgus datus tautsaimniecībā, ekonomikā un citās nozarēs.

Viņa arī atgādināja jau agrāk pausto, ka sankcijas pret Latviju par tautas skaitīšanas nerīkošanu būs lielākas nekā izdevumi skaitīšanu rīkojot - "būs sankcijas, kā jebkuras regulas nepildīšanas gadījumā - ar daudzām nullēm" 17. novembrī portālam "Delfi" sacīja Žīgure.

Todien valdības sēdē premjers Valdis Dombrovskis (JL) rosināja izvērtēt jebkuru iespēju atlikt tautas skaitīšanu. Viņš pat divas reizes pārvaicāja Žīgurei, vai ir iespējams atteikties no tautas skaitīšanas rīkošanas, nerēķinoties ar sankcijām. Abos gadījumos Žīgure atbildēja noraidoši.

Tautas skaitīšanai jau nākamajā gadā ir nepieciešami 673 000 latu valsts finansējums, kas ir pieejams. Taču problēmas ir ar 2011.gadā nepieciešamo finansējumu, kas ir 5,8 miljoni lati. Pēc Žīgures teiktā, šī summa ir tikai minimums, kas nepieciešas tautas skaitīšanai, jo, piemēram, Igaunijā tam atvēlēti 10 miljoni latu, bet Lietuvā - virs astoņiem miljoniem latu.

Paredzams, ka 2011. gadā tautas skaitīšana notiks visās ES valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!