Foto: LETA

Ekonomikas ministrija (EM) vairāk nekā piecus mēnešus nav norēķinājusies ar komandītsabiedrību "Expo 2015" par padarītajiem darbiem starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015", informēja komandītsabiedrības komunikācijas konsultante ​Dagnija Lejiņa.

Ministrija neesot norēķinājusies par darbiem, kas padarīti līdz 11.martam - datumam, kad EM paziņoja par līguma laušanu, un nesamaksātā summa pārsniedz 185 tūkstošus eiro.

Lielākā daļa izmaksu saistītas ar jau paveiktajiem un ministrijas apstiprinātajiem producēšanas un projektēšanas darbiem, tostarp nav samaksāts radošajai komandai - mākslinieciskajam vadītājam, tēlniekam, arhitektiem un citiem. Kopumā nav samaksāts 23 cilvēkiem.

"Ministrijas vadības rīcība skaidri norāda uz nevēlēšanos projektu noslēgt normālā ceļā," atzīst "Expo 2015" vadītājs Ģirts Majors.

Pēc viņa teiktā, komandītsabiedrība ir iesniegusi visus dokumentus, lai izpildītu līgumsaistības. "Esam vairākkārt aicinājuši tikties, bet tas ignorēts. Kamēr 1.maijā Milānā svinīgi tiek atklāta pasaulē lielākā izstāde "Expo", tikmēr Latvijas valsts vēl nav norēķinājusies par savām saistībām pirms tam apstiprinātajiem sagatavošanās darbiem."

EM arī pieprasījusi "SEB bankai" izmaksāt garantiju 27 tūkstošu eiro apmērā, ko komandītsabiedrībai "Expo 2015" bija obligāti jāiemaksā līguma slēgšanas brīdī, pēc uzvaras konkursā. Garantija pieprasīta, pamatojoties uz to, ka nav izpildīts līguma pamatmērķis - Latvija izstādē nepiedalīsies.

"Šie EM mēģinājumi atteikties no savas atbildības situāciju padara vēl absurdāku un diemžēl rada pamatu tiesvedības uzsākšanai, lai mēs savus līdzekļus atgūtu. Tas ir skaidrs brīdinājums ikvienam privātajam uzņēmējam par to, cik riskanta, nevienlīdzīga un neprognozējama var būt sadarbība ar valsti," atzīst Majors.

Jau vēstīts, ka valdība 27.janvārī atbalstīja EM ierosinājumu pārtraukt izstādē "Expo Milano 2015". Līdz ar to 2015.gadā valsts budžetā varētu ietaupīt aptuveni 3,3 miljonus eiro, bet 2016.gadā - 0,16 miljonus eiro.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo līdz izstādes atklāšanai atlikušais laiks EM ieskatā nebija pietiekams kvalitatīva projekta sagatavošanai.

EM dienesta pārbaudē tika atklāti būtiski pārkāpumi, un tās rezultātā tika ierosināta disciplinārlieta pret sešām EM amatpersonām, trīs no tām - departamentu direktores - tika atstādinātas no amata.

Latvijai izstādē bija atvēlēts 1147 kvadrātmetru apbūves gabals, kurā sākotnēji bija plānots būvēt paviljonu, kas aizņemtu 600 kvadrātmetru.

Līdz valdības lēmumam saistībā ar Latvijas dalību "Expo" bija iztērēti 138 tūkstoši eiro paviljona pamatu izbūvei, 179 tūkstoši eiro projektēšanai, savukārt 857 tūkstoši eiro samaksāti komandītsabiedrībai. Tēriņi Latvijai piešķirtās teritorijas sakārtošanai un labiekārtošanai, pēc EM aplēsēm, sasniedz 115,7 - 138,8 tūkstošus eiro.

"Expo Milano 2015" notiks no šā gada 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijā, Milānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!