Foto: F64

Fakti ir šokējoši, bet nav pamata tik lielai neuzticībai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Finanšu policijas vadībai, kā vienam otram šķiet, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Panorāma” otrdien tā dēvēto VID finanšu policistu “deklarāciju skandālu” komentēja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Jau vēstīts, ka bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas (FP) darbinieka Roberta Dirnēna un viņa brāļa Kaspara Aleksandrova radiniekiem pieder ievērojami nekustamie īpašumi un dārgas automašīnas. Naudas izcelsme ir nezināma, pastāv aizdomas, ka tā iegūta naudas atmazgāšanas shēmās, kas, pērkot īpašumus, legalizēta, vēstīja LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Saistībā ar pēdējo nedēļu laikā vairākos televīzijas sižetos un raidījumos izskanējušo informāciju par vairāku VID darbinieku iespējamiem pārkāpumiem VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone ir vērusies Ģenerālprokuratūrā. Savā vēstulē VID vadītāja lūdz ģenerālprokuroru pārbaudīt publiski izskanējušo informāciju minētajos televīzijas sižetos, portālu "Delfi" informēja VID.

Kalnmeiers sacīja, ka VID lūgums par konkrētu krimināllietu izmeklēšanas gaitu tiks vērtēts prokuratūras ietvaros - "mēs pārbaudīsim un skatīsimies".

"Kas attiecas uz iespēju atsevišķu fizisku personu pārbaudes veikt prokuratūrā, tad es nesaskatu nekādu pamatu resoriskās pārbaudes veikt prokuratūrā un neuzticēties VID iekšējas drošības daļas darbiniekiem, jo strādā viņi labi - viņi paši droši un kvalitatīvi var veikt šo pārbaudi," sacīja ģenerālprokurors.

Viņš atzina, ka prokuratūrai nav tādu resursu, lai veiktu resorisko pārbaudi, turklāt izskanējušās informācijas kontekstā ir jautājums, vai nav saskatāma KNAB kompetence.

Kalnmeiers sacīja, ka vajag nodalīt atsevišķi VID Iekšējās drošības daļu, par kuras darbību viņam nav informācijas, ka viņi būtu veikuši kādas prettiesiskas darbības, līdz ar to ir jautājums, kāpēc viņi nevarētu veikt šo pārbaudi.

Tāpat patlaban šis jautājums vēl nav izlemts, jo Pētersones vēstule ir saņemta tikai otrdienas pēcpusdienā.

"Katrā ziņā tās personas, kuras tiks pārbaudītas, viņām nebūs nekāda ietekme un saistība ar pārbaudes veicējiem. Darbs tiks organizēts tā, lai pārbaudītu un tiktu skaidrībā ar to, kas noticis," solīja ģenerālprokurors.

Vaicāts, vai tas nav drauds valsts drošībai, ka VID darbinieku deklarācijās parādās tik lielas naudas summas, Kalnmeiers sacīja, ka, lai šādas situācijas novērstu, ir jāpastiprina kontrolējošā funkcija, jo valsts amatpersonu deklarācijas līdz šim tika kontrolētas izlases kārtībā - "ierindas ierēdņu" deklarācijas nepārbauda līdz brīdim, kamēr rodas tāda nepieciešamība - tas skaidrojams ar kapacitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!