Foto: LETA

"Facebook" un "TikTok" publicēts ieraksts, ar kuru dalījušies vairāki simti lietotāju, bet savās laika joslās redzējuši vairāk nekā 20 tūkstoši. Filmēti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Gaiļezers" logi un apgalvots, ka slimnīca patiesībā nemaz neesot tik pilna ar Covid-19 pacientiem, par ko liecinot tumšie logi. "Facebook" vidē video publicēts latviešu valodā, bet "TikTok" – krievu. Minētais video ir maldinošs un neatbilst patiesībai.

Video dzirdams, kā sociālo tīklu lietotājs filmē slimnīcas logus un krievu valodā vaicā: "Kur tad šī slimnīca ir pārpildīta, ja reiz tik daudz tumšu logu?" Kā sarunā ar "Delfi" norādīja RAKUS preses pārstāve Ilga Namniece, 20. novembrī, kad ieraksts publicēts "Facebook", ātrās palīdzības mašīnas slimnīcā ieradušās intensīvā ritmā, taču tas video nav parādīts, tāpat netiek ņemts vērā, ka slimnīcā uzņemtie Covid-19 pacienti apkārt nemaz tā nestaigā, "un pa logiem tā ārā nekarājās, pārsvarā tie spiesti atrasties gultās.".

Video gan pārpublicēts no "TikTok", kas šajā lietotnē publicēts 14. novembrī. Autors nav norādījis, vai video arī filmēts šajā pašā datumā. Taču gan 14., gan 20. novembrī slimnīcā ir bijis augsts Covid-19 pacientu klāsts, liecina RAKUS sniegtie dati.

14. novembrī unikālo pacientu skaits, kas RAKUS ārstējās ar apstiprinātu COVID-19 vīrusinfekciju, bija 330, bet tieši Gaiļezerā 153. Savukārt 20. novembrī RAKUS šis skaits bija 276 slimnīcā kopumā, bet "Gaiļezerā" – 135 .

Kā iepriekš intervijā ziņu aģentūrai LETA novembrī izteicās RAKUS, intensīvās terapijas nodaļa ir ļoti noslogota, bet medicīnas personāls strādā tā, lai pacients tajā neatrastos pārāk ilgi, bet pietiekami ilgi, lai viņam nevajadzētu atgriezties vēlreiz. RAKUS aprūpes direktore Inese Budzila LTV raidījumam "Rīta panorāma" stāstīja, ka slimnīcā vidējais ārstēšanās laiks Covid-19 pacientiem ir desmit dienas, jo tas ir optimālais laiks, protams, ņemot vērā slimības smagumu, ar kādu pacienti iestājas slimnīcā.

Covid-19 pacientu skaits Latvijas slimnīcās diennakts laikā nedaudz pieaudzis – no 939 līdz 941, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija.

No slimnīcās esošajiem Covid-19 pacientiem 763 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 178 ar smagu slimības gaitu.

Aizvadītajā diennaktī stacionēti 90, bet izrakstīti 70 ar Covid-19 sasirgušie.

Kopumā līdz šim no slimnīcām izrakstīti 21 805 Covid-19 pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!