Foto: Andres Putting, DELFI.ee
Tallinas Brīvības laukumā sestdien, 23. oktobrī, notika protesta demonstrācija pret karantīnas ierobežojumiem un vakcināciju, kuru vadīja Ģimenes un tradīciju aizsardzības fonda (SAPTK) līderis Varro Voglaids.

Mītiņa sākumā Voglaids uzsvēra, ka tā dalībnieki neprotestējot pret vakcināciju, bet gan iestājas par brīvprātīgu vakcināciju. Neilgi pēc protesta akcijas norises, Latvijā popularitāti ieguva "Facebook" ieraksts latviešu valodā, kurā norādīts, ka protests bijis nesankcionēts, bet, neskatoties uz to, Igaunijas policija tam ļāvusi notikt. Ieraksta autors bija sociālā medija profils ar nosaukumu "Boikota partijas lapa", iedzīvotāji ar to dalījušies vairāk nekā tūkstoš reižu, bet savās laika joslās redzējuši apmēram 50 000 reižu, liecina "Facebook" sniegtie dati.

Taču, kā pārbaudīja portāls "Delfi", Igaunijā notikusī demonstrācija tomēr bija organizēta likumīgi, policija tās norisi bija sankcionējusi, turklāt, kā no trībīnes norādīja SAPTK pārstāvji, policijas pārstāvji vairākas dienas pirms protesta sākuma pat apvaicājušies, vai nav nepieciešama vēl kāda palīdzība, lai pasākums noritētu mierīgi. Pasākuma rīkotāji policijai pateicās par šādu palīdzību, kas bijusi pirms pašas demonstrācijas.

"23. oktobra publiskā sanāksme, kas notika Tallinā, bija pienācīgi reģistrēta," portālam "Delfi" paskaidroja Igaunijas Valsts policijas Ziemeļu prefektūras vecākais inspektors Urmas Tuisks.

Organizētāji pieteikumā norādīja, ka uz pasākumu pulcēsies apmēram 5000 cilvēku, to skaits policijas ieskatā varētu būt bijis lielāks par minēto. Tuisks paskaidroja, ka Brīvības laukums, kurā notika demonstrācija, nav slēgta teritorija, tāpēc valstī pastāvošie ierobežojumi nav bijuši pretrunā ar protesta rīkotāju ieplānoto pasākumu.

"Policijas ieskatā sabiedriskā sapulce noritēja mierīgi, tajā nenotika tādi incidenti, uz kuriem policijai būtu nopietni jāreaģē," sacīja Tuisks.

Arī Igaunijas portāla "Delfi.ee" kolēģi norādīja, ka protests noticis mierpilni, bet tā rīkotāji no tribīnes pat pateikušies policijai par atsaucību, palīdzot nodrošināt kārtību un pasākuma norisi. Kā norādīja "Delf.ee" žurnālists Hermans Kelomē, tad 23. oktobrī notikusī demonstrācija bijusi ļoti atšķirīga no tās, kas notika šī gada pavasarī, kad policijai nācās izklīdināt nesaskaņotu akciju dalībniekus.

Maldinošā ieraksta autors ir "Facebook" profils ar nosaukumu "Boikota partijas lapa", tā pieder aktīvistiem, kas šī gada augustā paziņoja par "Boikota partijas" dibināšanu. Tiesa, kā noskaidroja portāls "Delfi", tad vēl līdz 27. oktobrim Uzņēmumu reģistrā pieteikums šādas partijas reģistrācijai nav saņemts.

Augusta beigās aktīvistu pārstāvji medijus informēja, ka Uzņēmumu reģistrs atteicis Boikota partijas dibināšanas dokumentu pirmspārbaudi. Ar Galvenā valsts notāra lēmumu iespējams iepazīties šeit.

Jāpiebilst, ka dokumentu pirmspārbaude ir pieteikuma un tam pievienoto dokumentu projektu sākotnējā caurlūkošana pirms iesniegšanas reģistrācijai. Dokumentu pirmspārbaudē valsts notārs veic dokumentu un datu pārbaudi, kas noteikta attiecīgā subjekta darbību regulējošajā normatīvajā aktā, un informē klientu par konstatētajiem trūkumiem.

Portāls "Delfi" nosūtīja jautājumus jau minētās "Facebook" profila lapas pārstāvim, raksta publicēšanas brīdī atbilde vēl nav saņemta.

Uzziņai: 25. oktobrī apkopotā informācija liecina, ka kopējais apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits Igaunijā sasniedzis 183 320. No Covid-19 pavisam Igaunijā miruši 1469 cilvēki. Slimnīcās pašlaik tiek ārstēti 516 šīs slimības pacienti, 39 no viņiem atrodas intensīvās terapijas nodaļās.

Igaunijas Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pieaudzis līdz 1353,3.

Pret Covid-19 Igaunijā vakcinēti kopumā 782 111 cilvēki, tostarp 750 780 cilvēkiem vakcinācijas process pabeigts. 18 188 cilvēkiem veikta balstvakcinācija, liecina 25. oktobrī apkopotā statistika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!