Foto: F64

Sestdien, 18. septembrī, atsaucoties politiķa Aināra Šlesera ("Latvija pirmajā vietā") un dažādu aktīvistu aicinājumiem, Vecrīgā pulcējās iedzīvotāji, kas protestā pauda neapmierinātību ar valstī noteiktajiem ierobežojumiem saistībā ar Covid-19.

Pēc pasākuma "Facebook" parādījās vairāki ieraksti, kas vedināja domāt, ka LTV ziņu raidījums "Panorāma", rādot kadru ar attālumā esošu mazu bariņu piketētāju, būtu maldīgi attēlojis Krastmalā notikušo piketu.

Vienā no populārākajiem ierakstiem tā autors publicēja šādu attēlu, no kā noprotams, ka LTV neatspoguļo faktisko situāciju pasākumā. Ierakstu "Facebook" vietnē redzējuši vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Taču, izpētot LTV sociālo mediju kontus, kā arī tā vakara ziņu izlaidumu, var secināt, ka šāds pārmetums ir maldinošs. Sižetā intervēti vairāki protesta dalībnieki, kā arī demonstrācija attēlota vizuāli daudzveidīgi. Sižeta laikā, atsaucoties uz Valsts policijas aplēsēm, žurnālisti norādīja, ka pasākumu apmeklē vairāk nekā un aptuveni 1000 cilvēku. Šeit redzami daži kadri, kā "Panorāma" vēstīja par pasākumu, bet viss sižets skatāms šeit.

Minēto attēlu publicēja arī aktīviste Diāna Ulme, kura ieraksta fotogrāfijai pievienoja pavadtekstu: "Melu Panorāmas zēni tika palūgti atstāt pasākumu! Tur, kur tauta runā PATIESĪBU, panorāmistiem nav ko darīt!". Pēc "Re:Baltica" raksta par maldinošajiem pārmetumiem LTV viņa ierakstu izdzēsa. Uz portāla "Delfi" nosūtītajiem jautājumiem Ulme vēl nav atbildējusi.

LTV žurnālists Māris Klūga, kurš strādāja pie sižeta izveides, apstiprināja, ka sestdien pasākuma laikā vairāki dalībnieki viņam prasījuši doties prom.

"Jā, atsevišķi apmeklētāji veltīja man un operatoram dažādus apvainojumus un pieprasīja, lai piketu pametam. Mēs strīdos neiesaistījāmies un turpinājām strādāt, lai par pasākumu informētu skatītājus. Sižetā izmantoju daudz kopplānu, lai skatītājiem rastos priekšstats par pasākuma apmēru. Pievienoju arī Valsts policijas drona uzņemto attēlu. Tāpat sižetā ietvēru tipiskākās apmeklētāju atbildes uz jautājumu, kādēļ tie pasākumā ieradušies, kā arī sižetā bija izlasāmi sanākušo plakāti, lai dotu skatītājiem priekšstatu par apmeklētāju motivāciju. Uzskatu, ka pasākuma atspoguļojums bija neitrāls," sacīja Klūga.

Redzams, ka ieraksta pārpublicētāji fotogrāfiju aizņēmušies no kāda Aināra Dangas, kurš pie sava attēla publicējuma gan neapgalvo, ka LTV maldina, bet uzdod jautājumu, kā LTV pasākumu atspoguļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!