Foto: LETA
Svētdien, 12. jūlijā, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) paziņoja kārtējos pēdējās diennakts aktuālos Covid-19 saslimstības datus, norādot, ka pēdējo 24 stundu laikā veikti 1467 testi. Neilgi pēc tam "Facebook" sāka izplatīties vairāki ieraksti, kuros minēts, ka "24 stundu laikā ir izdarīti 1467 #testi uz #covid19 un neviens nav pozitīvs. Iztērēti 150 000 eiro. Tas ir pabalsts 10000 bērniem. "

Lai gan nav zināms, par kādiem tieši bērnu pabalstiem autors runā, tekstā minētās 1467 testu izmaksas ir apmēram uz pusi mazākas, nekā minēts. "Apgalvojums neatbilst patiesībai. Kopš maija tarifs ir 49,39 eiro. Līdz ar to izmaksas ir ievērojamāki zemākas nekā 150 tūkstoši, tās ir ap 72,4 tūkstošiem eiro," skaidroja Veselības ministrijas (VM) preses pārstāvis Oskars Šneiders.

Minētais tarifs sedz ārstniecības personu darba laika apmaksu un sociālo nodokli, materiālu un reaģentu izmaksas, iekārtu amortizāciju, pieskaitāmās un netiešās izmaksas (piemēram, elektrība, ūdens, sakaru pakalpojumi, degviela u.c.), administratīvās izmaksas un pārējo pamatlīdzekļu (ēku, būvju) amortizāciju. Aprīlī šis pats tarifs bija 46,46 eiro, bet februāra un marta kopējais vidējais tarifs bija 45,09 eiro.

Latvijā paraugu izmeklēšanu nodrošina SIA "Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca" Laboratorijas dienests (Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija un Laboratorija "Gaiļezers"), SIA "Centrālā laboratorija", SIA "E.Gulbja laboratorija" un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR" atbilstoši laboratoriju testēšanas kapacitātēm un pieprasījumam. Šīs iestādes nodrošina testus, pēc tam iesniedz Nacionālajā veselības dienestā (NVD) datus, cik testi veikti, bet NVD pēc dotā tarifa to izmaksas kompensē.

No februāra līdz maijam RAKUS references laboratorija nodrošinājusi 46 817 izmeklējumus, Centrālā laboratorija 28 014 izmeklējumus, E.Gulbja laboratorija 24 100 izmeklējumus, bet BIOR 1658 izmeklējumus. Kopā tie šajā laika periodā ir 100 589 izmeklējumi.

"Papildus ir neliels skaits (aptuveni 2,5%) ar specifiskiem Covid-19 izmeklējumiem, kas ir apstiprinošie (lēti), atkārtotie sarežģītos gadījumos un priekš visiem patogēniem (dārgi)," e-pasta vēstulē skaidroja NVD pārstāve Ginta Ozoliņa.

Līdz šim par periodu februāris – maijs, valsts ir samaksājusi 4 764 609 eiro par Covid-19 laboratorisko testu veikšanu. Šīs izmaksas neietver citas ar Covid-19 saistītas izmaksas, piemēram, telšu nodrošināšanu (kur var nodot paraugus), māju vizītes, utt.

Tādējādi, analizējot ierakstus, ar kuriem dalījās vairāk nekā 600 cilvēku, secinām, ka minētie apgalvojumi bijuši maldinoši, bet testu izmaksas pārspīlētas divtik. Tiesa, ieraksta autors vēlāk informāciju precizēja, norādītās testu izmaksas pietuvinot reālajām. Tāpat ierakstā labots arī tas, cik pabalstus bērniem par šiem līdzekļiem varētu izsniegt, taču aizvien neprecizējot, kā šāds atbalstu sadalījums aplēsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!