Latvijā par genocīdu notiesātā Mihaila Farbtuha ģimene vērsusies Eiropas cilvēktiesību tiesā (ECT), sūdzoties par viņa kā ieslodzītā tiesību pārkāpumiem un necilvēcīgu apiešanos, kas robežojas ar spīdzināšanu, informēja Farbtuha dēls Vladimirs. Sūdzība ECT iesniegta šā gada 18.janvārī.
Farbtuha advokāts Aleksandrs Ogurcovs pastāstīja, ka sūdzība iesniegta par divu Eiropas cilvēktiesību konvencijas pantu pārkāpumiem. Iesniedzēji uzskata, ka pārkāpts pants, kas nosaka - cilvēks jātiesā pēc likumiem, kuri ir spēkā inkriminētā nodarījuma brīdī, kā arī pants, ar kuru uzdots garantēt ieslodzītajam cilvēcīgu attieksmi.

Advokāts norāda, ka Latvijas valsts nepilda ārstu komisijas slēdzienu, kurā norādīts uz Farbtuha slikto veselības stāvokli un nepārtrauktas aprūpes nepieciešamību. Rīgas apgabaltiesa 85 gadus vecajam Farbtuham 1999.gadā piesprieda septiņus gadus cietumsoda, bet Augstākā tiesa pērn piespriesto sodu samazināja līdz pieciem gadiem. Patlaban Farbtuhs ieslodzījumā ir pavadījis aptuveni divus gadus.

Neilgi pēc tam, kad pirmās grupas invalīds Farbtuhs sāka izciest sodu, Matīsa cietuma administrācija vērsās tiesā ar lūgumu viņu atbrīvot pirms termiņa sliktā veselības stāvokļa dēļ. Tomēr tiesa divkārt šo lūgumu jau noraidījusi, un tuvākajā laikā par pēdējā noraidījuma likumību jālemj apelācijas instancē.

Saskaņā ar apsūdzību Farbtuhs vainojams vismaz 31 Daugavpils ģimenes represēšanā. Pārsvarā apcietināti latviešu tautības cilvēki - bijušie pilsētas policisti, tiesneši, prokurori, ierēdņi un aizsargu organizācijas biedri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!