Foto: Shutterstock
Covid-19 pandēmijas dēļ strauji palielinājies Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) saņemto iesniegumu skaits slimības pabalsta piešķiršanai, portālu "Delfi" informēja VSAA preses sekretāre Iveta Daine.

Kā norādīja Daine, 2022. gada janvārī saņemti 76 400 iesniegumi, bet februārī – 172 597 iesniegumi.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2021. gada februārī bija 66 800 iesniegumi slimības pabalsta piešķiršanai pēc ārsta noslēgtās B darbnespējas lapas, informēja Daine.

Tāpat viņa norādīja, ka daļa cilvēku iesniedz iesniegumu atkārtoti portālā "Latvija.lv", jo nav saņēmuši tūlītēju apstiprinājumu par saņemšanu – VSAA lūdz neiesniegt šo pieprasījumu vairākas reizes. Kad iesniegums tiks reģistrēts sistēmā, tad tiks nosūtīts apstiprinājums par saņemšanu, uzsvēra Daine.

Kā sacīja Daine, pašlaik slimības pabalstu piešķiršanā iesaistīti 77 aģentūras darbinieki, daudzi slimo. "VSAA esošā kapacitāte ļauj dienā slimības pabalstu aprēķināt 3 500 – 4 000 personām, bet dienā saņemam vidēji 6 100 iesniegumu," viņa norādīja, piemetinot, ka 28. februārī vien saņemti 11 950 iesniegumu, kas "krājas un gaida rindā".

1. martā šai rindā uz izskatīšanu gaidīja 89 969 iesniegumu, informēja VSAA pārstāve.

VSAA organizē virsstundu darbu slimības pabalstu pieprasījumu izskatīšanai un pabalstu aprēķināšanai, bet aizvien pieaugošā iesniegumu skaita dēļ lēmums tiek pieņemts 17.-19. kalendārajā dienā pēc iesnieguma saņemšanas VSAA. Pēc tam pabalsta izmaksa kontā ir divu līdz trīs darba dienu laikā.

VSAA jau iepriekš ziņoja, ka no 21. februāra līdz 21. martam VSAA lēmumu par slimības pabalstu piešķiršanu var pieņemt 30 dienu laikā.

Diemžēl slimības pabalsta pieprasītājiem ir jārēķinās ar ilgāku laiku, līdz viņi saņems pabalstu, norādīja Daine.

"Protams, saņemam daudz neapmierinātu un dusmīgu e-pastu un telefona zvanu, jo katrs cilvēks rēķinās ar to, ka būs slimības pabalsts un gaida. Varam tikai lūgt būt saprotošiem un pacietīgiem, jo VSAA darbinieki godprātīgi dara savu darbu, daļa strādā arī nedēļas nogalēs, lai pēc iespējas ātrāk veiktu aprēķinu un varētu izmaksāt slimības pabalstu," uzsvēra Daine.

Aizvadītajā diennaktī veikti 22 016 Covid-19 testi, konstatēti 10 574 jauni inficēšanās gadījumi un saņemti ziņojumi par 28 mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!