Foto: PantherMedia/Scanpix

Salīdzinot sociālās aprūpes centru klientu skaitu, kuri inficējušies ar Covid-19 šā gada 6. februārī un 26. februārī, vērojams samazinājums par 23,15%, liecina otrdien izskatīšanai valdības sēdē iesniegtais Labklājības ministrijas (LM) ziņojums.

Kā liecina LM apkopotā informācija, laika periodā no šā gada 6. februāra līdz 26. februārim pašvaldību un privātpersonu dibinātajās ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās konstatēts 581 jauns Covid-19 gadījums. Tāpat šajā laika periodā stacionēti 43 klienti ar Covid-19, miruši 53 ar Covid-19 inficētie klienti, savukārt 606 klienti izveseļojušies no Covid-19.

Tāpat šajā laika periodā Covid-19 diagnosticēts 238 ilgstošas sociālās aprūpes institūciju darbiniekiem, norādīts ziņojumā. Salīdzinot iepriekšējo pārskata periodu no šā gada 26. janvāra līdz 5. februārim ar periodu no šā gada 6. februāra līdz 26. februārim, darbinieku skaits, kuriem ir diagnosticēts Covid-19 ir palielinājies par 44%, bet kontaktpersonu skaits ir samazinājies par 21%, informē LM.

Savukārt saistībā ar vakcināciju pret Covid-19 ziņojumā raksta, ka pie pašreizējiem vakcinācijas tempiem ilgstošas sociālās aprūpes institūciju klientu un darbinieku vakcinācijas 1. kārtu būs iespējams pabeigt šī gada marta vidū, kas ir atkarīgs no vakcīnu pieejamības. Tā kā 1. kārtā ir nodrošināta vakcinācija tikai daļai klientu un darbinieku, tad ir gaidāma vēl 2. un, iespējams, 3. un 4. vakcinācijas kārta, lai nodrošinātu, ka visi ilgstošas sociālās aprūpes institūciju klienti un darbinieki tiktu vakcinēti tad, kad viņi ir izlēmuši un/vai var vakcinēties, uzsver LM.

Jau vēstīts, ka šā gada 11. februārī tika uzsākta visu ilgstošas sociālās aprūpes institūciju klientu un darbinieku masveida vakcinācija un līdz 26. februārim 144 ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās tika vakcinēti 4677 klienti un 2227 darbinieki, kas ir attiecīgi 53% un 80% no to personu skaita, kuri izteica vēlmi vakcinēties, informē LM.

Daļa klientu un darbinieku šobrīd netiek vakcinēti, jo viņi ir nesen izslimojuši Covid-19 un ieguvuši imunitāti uz apmēram 90 dienām.

Kā skaidro LM, pretēji sākotnējām bažām tiek veiksmīgi nodrošināta vakcinācija tiem ilgstošas sociālās aprūpes institūciju klientiem, kuri ir guloši un nepārvietojās. Šādos gadījumos ilgstošas sociālās aprūpes institūciju darbinieki pavada vakcinētājus līdz klientam tā istabiņā, kur tiek veikta vakcinācija un pēcvakcinācijas novērošana.

Neskatoties uz to, ka aktīvi notiek vakcinācija, joprojām ir samērā liels skaits ilgstošas sociālās aprūpes institūciju darbinieku un klientu, kuri šaubās par vakcinācijas nepieciešamību vai ir izlēmuši nevakcinēties, ziņojumā norāda LM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!