Februārī daudz spilgtu notikumu norisinājās Latvijas tiesu zālēs. Temīda bija laipna Lembergam, bet ne tik vēlīga Vilnim Štramam, Beatrisei Tālerei un virknei citu odiozu personāžu.

Aivaram Lembergam Temīda smaidīja. Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departaments, izskatot prokurora iesniegto kasācijas protestu, nesaskatīja būtiskus Kriminālprocesa likuma pārkāpumus, līdz ar to Lembergs visās instancēs uzvarēja tā dēvētajā "Grinbergu lietā". Dažas dienas vēlāk Kurzemes apgabaltiesa atcēla Lembergam noteikto mājas arestu. Mājas arestā Lembergs atradās kopš 2007.gada 10.jūlija, kad Rīgas Apgabaltiesa lēma atbrīvot viņu no apcietinājuma, kurā Lembergs nokļuva 14. martā.

Aiz restēm nonāca bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams un Attīstības departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita. Abi apcietinātie tika turēti aizdomās par starpniecību kādā kukuļdošanas lietā. Kukulis - 65 000 eiro (aptuveni 45 000 latu) - pieprasīts no kāda uzņēmēja un ir saistīts ar kāda dzīvojamo ēku kompleksa būvniecību Dzirciema ielā. KNAB Jutas Strīķes personā piesolīja atnākt pakaļ arī citām Domes amatpersonām. Tā brīža Attīstības departamenta direktors Pēteris Strancis februārī vēl nesaprata, ka tas tēmēts uz viņu, jo publiski paziņoja: korupcijas iespējas departamentā ir izskaustas.

Apsūdzētās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesneses Beatrise Tālere un Irēna Poļikarpova tika sodītas ar reālu brīvības atņemšanu, piespriežot viņām pa astoņiem gadiem cietumā.  Tiesa, respektējot kundžu godājamo CV, no tiesas zāles važās pa taisno uz cietumu viņas neaizveda.

Rīgas apgabaltiesa atzina apsūdzēto Gundaru Paipalu par vainīgu trīspadsmitgadīgās Justīnes Legzdiņas izvarošanā un slepkavībā un piesprieda viņam mūža ieslodzījumu. Paipals savu vainu atzina pilnībā un lieta tika skatīta bez pierādījumu pārbaudes. Tiesu psihiatriskā ekspertīze atzina Paipalu par pieskaitāmu.

Motokluba "Brīvie vanagi" bijušajam prezidentam Vilnim Gavaram ar iesauku 'Maziņais', piesprieda deviņu gadu cietumsodu. Tiesa atzina Gavaru par vainīgu neatļautā narkotisko un psihotropo vielu iegādē un glabāšanā lielos apmēros ar mērķi tās realizēt. Kā papildsodu Gavaram tiesa noteica arī mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Foto šeit!

Septiņu Rīgas Ziemeļvalstu ģimnāzijas 6.b klases skolēnu vecākiem uzlika bargo 25 latu administratīvo sodu par bērnu nepieskatīšanu, jo jaunieši interneta portālā draugiem.lv ņirgājās par savu klasesbiedreni, lietojot tādus vārdus, ko pat rūdīts zeks baidītos mutē ņemt.

Maskavā tiesībsargājošās iestādes aizturēja aizliegtās Krievijas Nacionālboļševiku partijas aktīvistu Ābelu jeb īstajā vārdā Vladimiru Lindermanu, kura izdošanu jau sen kā bija pieprasījusi Latvija.

Bez notikumiem tiesu zālēs februārī Latvijā atgadījās vēl šis tas, kas noteikti iespiedīsies vēsturē.  Latvieši, tobrīd vēl nezinot, ka viņiem piemīt ārkārtīga spēja sasparoties dažādu masu aktivitāšu paveikšanai, Ginesa rekorda labojumus ieskaitot, sasparojās pirmajai no šādām aktivitātēm - Rīgas iebalsošanai spēles "Monopols" atjauninātajā versijā. Brīnums, ka tauta, kas spējīga uz tādu pašaizliedzīgu ziedošanos kopīgā mērķa vārdā, joprojām ir viena no nabadzīgākajām Eiropā.

Latvija atzina Kosovas neatkarību, piebilstot, ka "stabilitāte, ekonomiskā izaugsme, drošība, cilvēktiesības, minoritāšu aizsardzība un reliģiskā un kultūras mantojuma neaizskaramība ir pamatelementi, uz kuriem jāveido Kosovas nākotne".

Par nopietnā ķezā nonākušā Latvijas Pasta šefu kļuva satiksmes ministra Aināra Šlesera virzītais Ivars Krauklis.

Par absurdu gājienu parūpējās Valsts policijā, kur uzsāka kriminālprocesu par iespējamu bērnu pornogrāfiju Latvijas Nacionālās operas reklāmā izrādei "Leļļu opera". Policijas uzmanību reklāmai bija piesaistījuši ārvalstu pilsoņi, kuri šausmīgo reklāmu bija ievērojuši lidmašīnās piedāvātajos preses izdevumos. Vēlāk izrādījās, ka neviena cita iestāde visā valstī neko tādu reklāmā nesaskatīja.

Foto šeit!

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP), komentējot pēdējā laikā jau par "tradīciju" izveidojušos situāciju, kad ārvalstu viesi mēdz nokārtot dabiskās vajadzības pie Brīvības pieminekļa, žurnālistiem beidzot atzina skarbo patiesību: "Cūkas tie angļi. [...] Viena sušķīga, cūcīga tauta!"

Politiķi Ģirts Valdis Kristovskis un Sandra Kalniete oficiāli paziņoja par jaunas partijas veidošanu. Kalniete paskaidroja, ka jaunajam politiskajam spēkam pievienosies arī citi cilvēki, kuriem rūp valsts attīstība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!