Foto: LETA

Kukuļņemšanas lietā aizdomās turētais Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Arvils Feierābends uzskata, ka viņa aizturēšana un apcietināšana bija nepamatota un absolūti nelietderīga.

Feierābendu tiesa nolēma apcietināt 16.martā, taču šodien nolēma atbrīvot no izmeklēšanas cietuma. Tāpat šorīt no apcietinājuma atbrīvots otrs šajā pašā kukuļņemšanas lietā aizdomās turētais - VP Kārtības policijas pārvaldes inspektors Ilmārs Plētiens. Tagad Iekšējās drošības birojam būtu jāizlemj, kādu ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli abām amatpersonām piemērot, taču biroja preses pārstāve Diāna Petersa vien norādīja, ka tiek turpināta aktīva pirmstiesas izmeklēšana.

Feierābends pauda pārliecību, ka viņa aizturēšana un apcietināšana bija nepamatota un absolūti nelietderīga. "Par tās pamatu kalpoja nevis likumā paredzēti konkrēti fakti, kas norāda uz noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, bet gan procesa virzītāja pieņēmumi. Diemžēl, ņemot vērā nevis nevainīguma, bet "vainīguma" prezumciju, tika visnotaļ publiski pozicionēti pieņēmumi fakta vietā," teica Feierābends.

Nebrīvē viņš pavadīja 70 dienas, taču nekas būtiski kopš aizturēšanas nav mainījies. "Es jau pirmajā dienā, būdams aizturēts un nopratināts, kā aizdomās turētais skaidri norādīju, ka nekādus kukuļus neesmu pieprasījis, neesmu piekritis saņemt un neesmu saņēmis. Šobrīd nav indikāciju, kas pierādītu pretējo manis teiktajam," uzsvēra policijas amatpersona.

Neskatoties uz tiesas šodienas labvēlīgo lēmumu, Feierābends uzskata, ka priekšā "gaidāma smaga cīņa". "Ja sistēma ir paziņojusi, ka kāds ir vainīgs, pēc tam tā nevēlas atzīt savu kļūdu," viņš uzsvēra.

Feierābends arī apšauba, cik pamatoti bija VP pēc viņa aizturēšanas sākt disciplinārlietu, ja vēl nav skaidrības par iespējamo likumpārkāpumu. "Iespējams, var izdarīt secinājumu, ka es kādam traucēju," piebilda Feierābends.

Viņš norādīja, - lai arī tiekot turēts aizdomās par 1000 eiro kukuļņemšanu, abas privātpersonas, par kuru eksaminēšanu viņš it kā ņēmis kukuli, Feierābends esot redzējis tikai dienā, kad viņas kārtojušas šaujamieroču kvalifikācijas pārbaudījumu.

Šos eksāmenus pieņem komisija, un lēmums ir koleģiāls. Feierābends bija komisijas vadītājs, taču otrs lietā aizdomās turētais inspektors Ilmārs Plētiens komisijā nav darbojies. Ar Plētienu viņš pazīstams kopš 2003.gada, un kabineti atradušies vienā stāvā, taču tiešais priekšnieks Plētienam viņš nav.

Feierābends uzsvēra, ka par viņa turpmāko dienestu policijā ir jāprasa VP vadībai. Šobrīd viņš ir atstādināts no dienesta pienākumu pildīšanas, taču jebkurā gadījumā nostrādājis 24 gadus policijā un policista profesija viņam patīkot.

Kārtības policijas pārvaldes pārziņā ir īslaicīgās aizturēšanas vietas un apcietināto personu konvojēšana. Tātad Feierābenda pārraugāmie policisti konvojēja viņu - vienu no saviem augstākajiem priekšniekiem. Feierābends gan skaidroja, ka šajā ziņā nekādi incidenti nav bijuši un viņš nemaz nav pārliecināts, vai konvojnieki viņu vispār pazīst.

"Es uzskatu, ka viss notika korekti un atbilstoši prasībām. To pašu es varu teikt par izmeklēšanas cietumu. Piespiedu kārtā sanāca redzēt šo lietu nevis no darba organizācijas puses, bet no iekšienes," uzsvēra Feierābends.

Kā ziņots, advokāts Saulvedis Vārpiņš jau aprīļa otrajā pusē bija lūdzis Iekšējās drošības birojam (IDB) Feierābendu atbrīvot no apcietinājuma. Advokāts bija paudis uzskatu, ka inkriminētajam noziegumam trūkst pierādījumu un IDB lēmums, ar kuru policijas amatpersona atzīta par aizdomās turēto, ir vērtējams kā izplūdis.

Klients tiekot turēts aizdomās, jo, vadot Ieroču, munīcijas aprites un prasmju rīkoties ar ieroci kvalifikācijas pārbaudījuma komisiju, it kā pieņēmis 1000 eiro, lai divas privātpersonas sekmīgi nokārtotu eksāmenu. Šādas komisijas sastāvā ir četri cilvēki.

Jau ziņots, ka kopā ar Feierābendu un Plētienu lietā tika aizturētas vēl divas personas.

VP priekšnieks Ints Ķuzis iepriekš norādīja, ka aizdomās turētās policijas amatpersonas noteikti neturpināšot darbu savā amatā. Viņš arī informēja, ka par notikušo ir sākta disciplinārlieta, lai izvērtētu tiešo vadītāju un konkrēto darbinieku rīcību. Saistībā ar notikušo tiks vērtēta arī Feierābenda priekšnieka, Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka Arta Velša, atbildība, solīja Ķuzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!