Foto: F64

Lai gan likumsargu rīcība ir informācija par vismaz 200 imitētiem vakcinācijas pret Covid-19 gadījumiem, līdz šim kopumā Latvijā vēl joprojām ir anulēts 21 viltots Covid-19 vakcinācijas sertifikāts, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) sniegtā informācija Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas E-pārvaldības apakškomisijai.

Ilgtspējīgas attīstības komisijas E-pārvaldības apakškomisijas sēdē otrdienas rītā deputāti sprieda par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) sistēmām, kuras nodrošina vakcinācijas, pārslimošanas un testa rezultāta uzskaiti un sadarbspējīga sertifikāta ģenerēšanu. Par to deputātus informēja Nacionālā veselības dienesta pārstāvji (NVD).

Iepazīstinot deputātus par sistēmu drošību, NVD Informācijas tehnoloģiju koordinators Edgars Goba informēja, ka līdz šim tikai fiksēta fiktīva vakcinācija, kuras rezultātā ģenerēti falsificēti sadarbspējīgi sertifikāti. Tieši tas, runājot par sistēmu drošību, ir "ķēdes vājākais posms", atzina dienesta pārstāvis, piebilstot, ka tur ir darbs tiesībsargājošajām iestādēm.

Ņemot vērā izskanējušo informāciju saistībā ar viltotajiem Covid-19 sertifikātiem, kā arī sadarbspējīga sertifikāta nozīmes palielināšanos, parlamentārietis, apakškomisijas vadītājs Jānis Dombrava (NA) aicināja NVD skaidrot, kādas personas var izdarīt ierakstus sistēmās. NVD pārstāvis Goba atklāja, ka to izdarīt var laboratorijas un ārstniecības personas. Kopumā ap 7500 personu ir piekļuve sistēmām. Teorētiski sistēmām var pieslēgties visas ārstniecības personas, taču praktiski ne.

NVD pārstāvis Sandris Kundzāns atklāja, ka sistēmā var atsekot trim personām: personai, kura reģistrējusi vakcīnas saņēmēju; ārstam, kurš iztaujāja vakcīnas saņēmēju; kā arī personai, kura faktiski veica vakcināciju. Pierādīšana, ka notikusi fiktīva vakcinācija, gulstas uz tiesībsargājošo iestāžu pleciem, atgādināja Goba.

Līdz šim kopumā Latvijā ir anulēts 21 viltots Covid-19 vakcinācijas sertifikāts. Tas darīts pēc Valsts policijas sniegtās informācijas NVD.

Dombrava vairākas reizes aicināja klātesošos atbildēt uz jautājumu, ko darīt, lai turpmāk padarītu ierakstus par vakcinācijas faktu veikšanu drošākus. Konkrētu priekšlikumi komisijas sēdē neizskanēja, taču Goba aicināja atgādināt personām, kuras veic vakcināciju, ka sertifikātu viltošana ir pielīdzināma dokumentu viltošanai: "Ir jāatgādina cilvēkiem, kas viņiem par to draud." Savukārt pats Dombrava mudināja domāt par divpakāpju sistēmas ieviešanu, lai mazinātu krāpšanās risku.

"Delfi" vasarā ziņoja, ka VP izmeklēšanā atklāja personu grupu, kura apmaiņā pret 200 līdz 400 eiro imitēja Covid-19 vakcinācijas faktu un aizpildīja datus, kas ļāva klientiem saņemt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu. 13. augustā VP priekšnieks Armands Ruks norādīja, ka VP lietvedībā atrodas trīs kriminālprocesi par vakcinācijas fakta viltošanu.

Šobrīd, kā portālam "Delfi" iepriekš paskaidroja policijas pārstāve Simona Grāvīte, VP saistībā ar iespējamu fiktīvu vakcināciju un kukuļošanu Latvijā ir uzsākti vairāki kriminālprocesi, kuros notiek aktīva izmeklēšana, tajā skaitā aktīvi notiek izmeklēšana arī tajos kriminālprocesos, par kuriem iepriekš ziņots publiski.

"Tiek pārbaudīta arī informācija par citiem gadījumiem. Izmeklēšanas interesēs šobrīd plašākus komentārus par šo sniegt nevaram. Vienlaikus tiek skaidrotas un apzinātas tās personas, kuras izmantojušas prettiesisku iespēju par naudu iegūt atzīmi par vakcināciju, faktiski nevakcinējoties un izmeklēšanas gaitā jau ir izkristalizējies ievērojams šādu personu loks," informēja Grāvīte.

VP atkārtoti aicina personas, kurām ir informācija par vakcinācijas fakta falsificēšanu, ziņot policijai. Tāpat pašas personas, kuras ir iesaistījušās šādās darbībās, policija aicina pašām labprātīgi pieteikties policijā un sadarboties ar izmeklētājiem. Atkarībā no konkrētas situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot šādas personas no kriminālatbildības, atgādināja VP pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!