Foto: F64
Filma "Neērtais Vaškevičs", kurā ir stāstīts par apsūdzēto bijušo muitas amatpersonu Vladimiru Vaškeviču un viņa sievu Ināru Vilkasti, ir safabricējums un meli, vēsta maskaviete Natālija, kura ir viena no filmas sākotnējām autorēm, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga" (NP).

Vēstīts, ka par 30 tūkstošiem ASV dolāru uzņemta filma par Vaškeviču - "Neērtais Vaškevičs", kuras režisors ir mazpazīstams poļu režisors Andžejs Tarkovskis Kiliševskis.

Aktīvs darbs pie filmas "Neērtais Vaškevičs" veidošanas sācies 2014. gadā, vēsta raidījums. Filmu bija plānots veidot kopā ar kādu britu kompāniju, bet abas kompānijas sapratušas, ka kaut kas šajā stāstā "nelīmējas" kopā.

2014. gada vasarā filmēšanas grupa ieradusies Vīnē, lai nofilmētu Vilkastes un Vaškeviča tikšanos slimnīcā, kur satikšanās plānota arī ar Vaskeviča ārstiem, bet pēc tikšanās slimnīcā izjukusi filmas koncepcija. Tur bija paredzēta aina ar Vilkasti, pašu Vaskeviču, viņa ārstu Dāvidu Visoki un arhitektu.

"Tur mēs sapratām, ka filma no paša sākuma līdz beigām ir viltojums," uzsver filmas idejas autore un īstenotāja Natālija, "viss bija neīsts - ārsts, slavenais arhitekts, arī pati Vilkaste un Vaškevičs". Viņa NP arī atzīst, ka speciāli filmēšanai tika noīrēta slimnīcas palāta.

Izrādās, ka Austrijas ārsts patiesībā ir Vaškeviča ģimenes draugs, un visi "eksperti" runā no lapām, kur uzrakstīts teksts. Filmas "melnajos materiālos" arī redzams, ka Vaškeviča veselības stāvoklis ir labs, nevis tik slikts, kā to mēģina parādīt filmā, atzīmē raidījums.

Kad kameras netika ieslēgtas, Vaškevičs varēja ne tikai piecelties no ratiņkrēsla, bet arī runāt. Tāpat viņam filmas uzņemšanas grupa norādīja, ka viņš pārāk strauji un veikli kustas, tāpēc lūgusi viņam to darīt lēnāk.

Sapratis, ka viss ir safabricējums, no filmēšanas grupas aizgāja Natālijas filmas līdzautors. Arī filmēšanas grupa vairs neturpinājusi darbu pie filmas. Vilkaste lūdza filmu viņai atdot, taču saņēma atteikumu, atzīmē NP.

Savukārt jau 2016. gadā filma "Neērtais Vaškevičs" ar poļu režisora Andžeja Tarkovska vārdu parādījusies nelielā Londonas filmu festivālā, bet pēc tam tika tika prezentēta Eiroparlamentā. Pašu filmas prezentāciju Eiropas Parlamentā (EP) uzņēmies deputāts Andrejs Mamikins.

Natālijai aizdomas, ka no apmēram 10 cilvēku lielās grupas kādu no filmas montāžas variantiem atdevis Vilkastei, vēsta raidījums.

Tagad tiek veidota filma, kā tapa šī viltotā filma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!