Foto: stock.xchng

Atrasts cits juridisks risinājums kā alternatīva atsevišķa likuma pieņemšanai, lai bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu zinātniskās izpētes komisijai nepieciešamie līdzekļi no Tieslietu ministrijas nonāktu Latvijas Universitātes (LU) pārraudzībā, sacīja Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Saeimā iepriekš konceptuāli atbalstītā jaunā bijušās VDK dokumentu zinātniskās izpētes likumprojekta mērķis bija pārdalīt finansējumu komisijai, taču Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) tagad norāda, ka šāds likumprojekts nav vajadzīgs, skaidroja Bērziņš.

Kā norādīja IZM, tā var apstiprināt, ka sarunas ar Finanšu ministriju par finansējuma pārdalīšanu komisijai ir notikušas. Tagad IZM strādās pie informatīvā ziņojuma, kuru varētu valdībā pieņemt līdz rudenim.

Saeima 11.jūnija sēdē no darba kārtības izslēdza jautājumu par minētā likumprojekta skatīšanu otrajā lasījumā.

Kā ziņots, likumprojekta mērķis bija nodrošināt bijušās VDK dokumentu zinātnisko izpēti, kas ļautu LU nodot VDK dokumentu izpētes komisijas darba un ar to saistītās pētniecības administrēšanu.

IZM plānots nodot komisijas darbam paredzētos līdzekļus, tiesa, nevis 250 000 eiro, bet gan 244 727 eiro, jo kopš janvāra komisijas administratīvo funkciju nodrošināšanai izlietoti 5273 eiro.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) iepriekš publiski savā un valdības vārdā atvainojās komisijas vadībai un pārējiem ekspertiem par kavēšanos ar komisijas izveidi. Viņa uzsvēra, ka tagad galvenais ir darbs pie dokumentu izpētes, lai savulaik cietušie cilvēki būtu gandarīti par darbu, kas paveikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!