Foto: F64

Šodien, 28. janvārī, valdība atbalstīja mērķstipendiju piešķiršanu sešu Baltkrievijas studentu studijām Vidzemes Augstskolā un četru pētnieku pārcelšanās un uzturēšanās izdevumiem Daugavpils Universitātē. Valstij tas maksās 55 600 eiro, ko piešķirs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Šo jautājumu valdībā virzīja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). "Sabiedrības protestos Baltkrievijā piedalās arī Baltkrievijas augstāko mācību iestāžu studenti un mācībspēki, tāpēc vairāku valstu izglītības ministri, tajā skaitā Latvijas izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) Boloņas procesa ministru konferencē vērsa uzmanību uz situāciju Baltkrievijā, rosinot sniegt nepieciešamo atbalstu," medijus preses paziņojumā informēja IZM komunikācijas nodaļa.

Jau vēstīts, ka, sākoties protesta akcijām Baltkrievijā, pērn rudenī Vidzemes Augstskola nolēma par saviem līdzekļiem apmaksāt desmit Baltkrievijas pilsoņu studijas augstskolā.

"Šobrīd tas brīdis ir atkal pienācis. To mums māca arī vēsture. Procesi ap mums tiešā veidā ietekmē arī mūs pašus. Tā bija gan pirms 100 gadiem, kad slēdzām miera līgumu ar Padomju Krieviju, gan 1940. gadā, kad zaudējām neatkarību, gan arī pirms 30 gadiem, kad cīnījāmies par savas neatkarības atjaunošanu," paudis augstskolas rektors," iepriekš teica Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš.

Šobrīd reģionālajā augstskolā Baltkrievijā esošās politiskās situācijas dēļ mācās seši Baltkrievijas pilsoņi. Ārlietu ministrija no sava budžeta budžetā rada iespēju novirzīt 6000 eiro, lai šiem studentiem nodrošinātu mērķstipendijas studijām 2020. gadā. Lai mērķsipendijas turpinātu nodrošināt, valdība 28, janvārī pieņēma lēmumu piešķirt 18 000 eiro. Stipendijas nodrošinās, sākot no janvāra līdz mācību gada beigām.

IZM norāda, ka protestos pret Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu viltošanu un šā brīža autoritāro politisko režīmu cietuši arī Baltkrievijas pētnieki. Lai viņiem palīdzētu, IZM rosināja piešķirt finansējumu no 37 600 eiro apmērā, ko pētniekiem izmaksāt mērķstipendiju veidā.

"Plānots, ka baltkrievu pētnieki iesaistīsies darbā pie starptautisko projektu finansējuma piesaistes, sniedzot reālu pienesumu Latvijas zinātnes attīstībai un turpmāk nodrošinās arī savai atlīdzībai finansējumu pētniecības projektu ietvaros," norādīja IZM.

Jau iepriekš vēstīts, ka kopš 2020. gada augusta Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām sākušies protesti pret autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!