Finansu ministram Gundaram Bērziņam nedraud kriminālatbildība par konfidenciālo ziņu izpaušanu saistībā ar triju miljonu dolāru vērto Latvijas zaudēto procesu arbitrāžas tiesā Zviedrijā, bet par soda piemērošanu ministram būtu jālemj premjeram.
Turklāt prokuratūra dokumentam piemēroto slepenības statusu uzskata par nepamatotu un lūgusi valdību to pārskatīt, atzina Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Edvīns Ziediņš. Šim departamentam uzdots veikt lietas materiālu pārbaudi.

Kriminālatbildība finansu ministram nedraud, jo tiesas spriedums atbilstoši likumam par valsts noslēpumu nav uzskatāms par konfidenciālu informāciju un nesatur valsts noslēpumu.

Ziediņš sacīja, ka Ministru kabinets šādu slepenības kategoriju dokumentam piešķīris nepamatoti. Prokuratūra jau vērsusies pie premjera ar lūgumu dokumentu atslepenot, lai varētu veikt notikušā pārbaudi. Viņaprāt, dokumentam varētu piemērot ierobežotas pieejamības statusu.

Ziediņš pastāstīja, ka valdība pārbaudīt materiālus prokuratūrai uzdevusi pagājušajā nedēļā notikušajā Ministru kabineta sēdē. Pgaidām neko sīkāk par pārbaudi Ziediņš neizpauda, aizbildinoties, ka tas pagaidām ir valsts noslēpums.

Šis esot pirmais tāds gadījums, kad valdība par savām saistībām uzzina tikai pēc tam, kad tās jau pieprasa pildīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!