Foto: Shutterstock

Finanšu ministrija (FM) rosina palielināt ar komandējumiem saistītos izdevumus, liecina ministrijas izstrādātie un saskaņošanai nodotie grozījumi kārtībā, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi.

Ministrijā norādīja, ka ir saņemti vairāki juridisko un fizisko personu lūgumi pārskatīt komandējumu jeb darba braucienu diennakts normas atbilstoši esošajai ekonomiskajai situācijai.

Komandējuma un darba brauciena izdevumu kompensācijas normas paredz, ka par komandējumu Latvijas teritorijā dienas naudu atlīdzina sešus eiro apmērā par katru komandējuma dienu. FM konstatējusi, ka pašreiz spēkā esošais dienas naudas apmērs komandējuma laikā pa Latviju nav atbilstošs mūsdienu preču un pakalpojumu izmaksām.

"Ņemot vērā cenu kāpumu no 2002. gada līdz 2019. gadam, var konstatēt, ka 17 gadu laikā dažādu pakalpojumu izmaksas ievērojami cēlušās - tajā skaitā, arī ēdināšanas pakalpojumu izmaksas. Līdz ar to nav iespējams ar gandrīz tādu pašu dienas naudas apmēru kā 2002. gadā saņemt līdzvērtīgas preces un pakalpojumus," pauda FM.

Ar grozījumiem noteikumos, paredzēts palielināt komandējuma dienas naudu no sešiem eiro līdz 16 eiro dienā.

Tāpat rosināts paaugstināt izdevumus par viesnīcu. Budžeta iestāžu darbinieku izdevumiem par viesnīcu noteikto maksimālo normu Rīgā plānots palielināt no līdzšinējiem 57 eiro par diennakti līdz 100 eiro, savukārt citās apdzīvotās vietās - no līdzšinējiem 43 eiro līdz 60 eiro par diennakti.

Vienlaikus FM atzina, ka vairākās Latvijas pilsētās ievērojami ir paaugstinājusies maksa par braukšanu sabiedriskajā transportā un taksometros, tāpēc tika rosināts arī paaugstināt braukšanas izdevumu apmēru komandējumiem pa Latviju. Piemēram, ja darbinieks ir nosūtīts uz Rīgu no citas pašvaldības komandējumā uz vienu dienu, braukšanas izdevumi 30% apmērā no noteiktās dienas naudas summas nesedz izdevumus pilnībā.

Ar grozījumiem noteikumos rosināts palielināt vietējo transporta izdevumu apmēru Latvijas teritorijā no 30% līdz 50% no dienas naudas apmēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!