Foto: DELFI
Finanšu ministrs Andris Vilks (V) trešdien vakarā no amata atstādinājis par kukuļošanu aizdomās turēto Finanšu ministrijas Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku Vladimiru Vaškeviču, portālam "Delfi" pavēstīja Vilka preses pārstāvis Aleksis Jarockis.

Ministrs šādu lēmumu pieņēmis, jo civildienesta likums paredz, ka gadījumos, "ja attiecībā pret ierēdni kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums vai pret viņu ir uzsākta kriminālvajāšana, iestādes vadītājs var atstādināt ierēdni no amata pienākumu izpildes, apturot darba samaksas izmaksu par turpmāko laiku no atstādināšanas laiku".

Valsts civildienesta likums arī nosaka - ja tiesa atstādināto ierēdni atzīst par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, darba samaksu par atstādināšanas laiku neizmaksā un viņš uzskatāms par atbrīvotu no atstādināšanas brīža.

Jau vēstīts, ka Rīgas Centra rajona tiesa trešdien Vaškeviču apcietināja , bet KNAB viņu atzina par aizdomās turēto par kukuļdošanu lielā apmērā. Saskaņā ar prokurora teikto, process pret Vaškeviču uzsākts janvāra sākumā, un tā laikā ar izmeklēšanas darbībām fiksētas vairākas epizodes, kad dots kukulis kādai "ļoti augstai" VID amatpersonai, kurai bijusie iespēja ietekmēt operatīvos darbiniekus.

Savukārt Vaškeviča advokāts Aloīzs Vaznis žurnālistiem pastāstīja, ka aizturētais savu vainu neatzīstot un tiesas lēmums FM ierēdni apcietināt noteikti tiks pārsūdzēts.

KNAB naktī uz otrdienu aizturēja pašreizējo FM Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora vietnieku, bijušo Muitas kriminālpārvaldes šefu un augstu VID ierēdni Vaškeviču par kukuļdošanu lielā apmērā - vairāk nekā 50 000 eiro kukuļa došanu VID amatpersonai, lai tā pienācīgi neveiktu amata pienākumus kontrabandas apkarošanā, nodokļu nomaksas kontrolē un nekonstatētu pārkāpumus attiecībā pret konkrētām personām.

Savukārt Vaškevičs neilgi pirms aizturēšanas iesniegumā Ģenerālprokuratūrai un KNAB vainojis augstas spēka struktūru amatpersonas pret viņu vērstas provokācijas gatavošanā.

Vaškevičs pērnā gada martā tika pārcelts amatā un sāka darbu Finanšu ministrijā, jo pēc reorganizācijas zaudēja VID ģenerāldirektora vietnieka amatu.

Tiesā pašlaik izskata lietu, kurā Vaškevičs apsūdzēts par atkārtoti norādītām nepatiesām ziņām valsts amatpersonas ienākumu deklarācijā, slēpjot savu patieso mantisko stāvokli. Vaškevičs neatzīst viņam izvirzīto apsūdzību.

Vienlaikus Rīgas apgabaltiesā izskata krimināllietu, kurā trīs personas apsūdzētas par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī Vaškeviča slepkavības mēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!