Foto: LETA

"ABLV Bank" pašlaik ir finiša taisnē ar atzīto un aktīvo kreditoru līdzekļu izcelsmes pārbaudēm, kas ir būtiskākais process bankas likvidācijas gaitā, intervijā sacīja "ABLV Bank" likvidators, zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs.

"Jūnijā apritēja četri gadi pēc bankas pašlikvidācijas sākuma, un šobrīd mēs esam finiša taisnē ar būtiskāko procesu likvidācijas gaitā, proti, ar kreditoru līdzekļu izcelsmes pārbaudēm. To atzīto kreditoru, kuriem nav šķēršļu pārbaužu veikšanai, pārbaudes faktiski ir pabeigtas," teica Rozenbergs.

Viņš atzīmēja, ka banka no nolīgtās auditorkompānijas EY ir saņēmusi pārbaužu rezultātus par visiem atzītajiem un aktīvajiem kreditoriem. Sekos iekšējā pārbaudes procedūra, lai pārliecinātos, vai viss ir pārbaudīts atbilstoši. "Tādēļ mēs varam teikt, ka tuvākā mēneša laikā plānojam pabeigt visas pārbaudes un pieņemt lēmumus attiecībā par pēdējiem aptuveni 50 palikušajiem kreditoriem," sacīja Rozenbergs.

Tāpat viņš norādīja, ka arī aktīvu atgūšanas jomā banka ir noslēgusi visus lielākos projektus. Tostarp 2021. gada beigās bankai "Citadele" tika pārdots lielākais no "ABLV Bank" kredītportfeļiem, kurā bija vairāk nekā 4800 hipotekāro kredītu līgumu 162 miljonu eiro vērtībā.

Pēc Rozenberga teiktā, kopumā likvidācijas gaitā ir atgūti vēl 1,25 miljardi eiro bez tā viena miljarda eiro, kas bija uzkrāts likvidācijas sākumā. "Tas ir pietiekami, lai segtu visus kreditoru prasījumus," viņš uzsvēra.

Vienlaikus "ABLV Bank" likvidators pauda, ka līdzekļu kreditoru prasījumu apmierināšanai pietiks arī gadījumā, ja tiks konfiscēti līdzekļi, kas ir iesaldēti saistībā krimināllietu pret vairākiem "ABLV Bank" bijušajiem vadošiem darbiniekiem par noziedzīgi iegūtu 2,1 miljardu eiro legalizēšanu.

"Ir zināma bankas aktīvu daļa, kas ir arestēta līdz tiesas gala lēmuma pieņemšanai, bet mēs esam ar to rēķinājušies un līdzekļi kreditoru prasījumu apmierināšanai pietiks arī gadījumā, ja šie līdzekļi tiks konfiscēti," teica Rozenbergs.

Tāpat viņš sacīja, ka "ABLV Bank", likvidācijas procesu sākot, bija nedaudz vairāk kā 20 000 klientu, kuriem bija noguldījumi bankā. Šobrīd savus līdzekļus ir atguvuši aptuveni 75% no viņiem.

Līdz jūnija beigām atzītajiem kreditoriem izmaksu apmērs nedaudz pārsniedza 650 miljonus eiro, bet no bankas pārskaitītās naudas Noguldījumu garantiju fonds ir izmaksājis vēl 452 miljonus eiro kā garantēto noguldījuma summas atmaksu. Līdz ar to kopā bijušajiem bankas klientiem ir izmaksāts 1,1 miljards eiro.

"Līdz gada beigām plānojam veikt izmaksas atlikušajiem kreditoriem, kuriem nebūs šķēršļu izmaksai. Turpmāk nodarbosimies ar neaktīvajiem kreditoriem, starp kuriem ir tādi, kuriem nav pilnvaroto pārstāvju, kuri nav sasniedzami, kuriem trūkst kādu dokumentu utt. Šobrīd šādi neaktīvie vai problemātiskie kreditori ir ap 500 un viņu prasījumu apmērs ir nedaudz virs 110 miljoniem eiro," teica Rozenbergs.

Jau vēstīts, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018. gada 26. februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018. gada 12. jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018. gada 12. jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla ("FinCEN") 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

"FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

"ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paziņojis, ka nav atradis pierādījumus "ABLV Bank" vadības iesaistei kukuļdošanā, kā to savā ziņojumā bija apgalvojusi "FinCEN".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!