Foto: AFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu bijušajam "airBaltic" valdes loceklim Bertoldam Flikam piemērojis 200 latu naudas sodu, noskaidroja KNAB.

KNAB lēmumu par sodu publicējis vairākus gadus pēc pārkāpumiem, jo Fliks sodu nav atzinis un par tā piemērošanu tiesājies. Likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" nosaka, ka KNAB ir tiesīgs savā mājaslapā ievietot informāciju par pārkāpumu un tā izdarītāju tikai pēc tam, kad stājies spēkā tiesas nolēmums.

2011.gada martā KNAB konstatēja, ka Fliks savienojis valsts amatpersonas amatu ar aizliegtu valdes priekšsēdētāja amatu SIA "Baltic Airlines", nesaņemot atlīdzību, kā arī 2008.gada 31.decembrī, kad, esot AS "Air Baltic Eastern" padomes locekļa amatā, noslēdzis līgumu par konkurences ierobežojumu un par līguma izpildi laika periodā no 2010.gada 19.marta līdz 2010.gada 31.decembrim, saņemot ikmēneša atlīdzību 180 latu apmērā.

Tāpat Fliks savienojis valsts amatpersonas amatu ar aizliegtu valdes locekļa amatu SIA "Baltijas Aviācijas Sistēmas" laika periodā no 2010.gada 1.marta līdz 2010.gada 31.augustam, nesaņemot atlīdzību, bet 2010.gada 1.aprīlī, esot SIA "Baltijas Aviācijas Sistēmas" valdes locekļa amatā, noslēdzis līgumu par konkurences ierobežojumu un par līguma izpildi saņēmis ikmēneša atlīdzību. KNAB arī konstatējis, ka 2010.gada 1.martā Fliks slēdzis darba līgums ar SIA "Baltijas Aviācijas Sistēmas".

KNAB norāda, ka Flikam bija aizliegts savienot valsts amatpersonas amatu ar amatiem privātās institūcijās. Korupcijas apkarotāji secināja, ka Fliks administratīvo pārkāpumu izdarījis apzināti.

Izskatot administratīvā pārkāpuma lietu, tika ņemts vērā fakts, ka Fliks turpināja savienot AS "Air Baltic Corporation" valdes locekļa amatu ar aizliegtu SIA "Baltic Airlines" valdes priekšsēdētāja amatu. KNAB par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu Flikam piemēroja 200 latu naudas sodu.

Fliks lēmumu apstrīdēja KNAB priekšniekam, kurš sākotnējo lēmumu atstāja negrozītu. Tālāk Fliks KNAB priekšnieka lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, kura viņa sūdzību noraidīja. Viņš tiesas spriedumu apstrīdēja Rīgas apgabaltiesā, kura šogad 21.novembrī apelācijas sūdzību noraidīja. Spriedums nav pārsūdzams.

Jau ziņots, ka novembra sākumā Ģenerālprokuratūra ir pieņēmusi lēmumu par Flika saukšanu pie kriminālatbildības. Prokuratūrā ir pieņemts lēmums par personas saukšanu par kriminālatbildības, taču, ņemot vērā, ka persona ir atteikusies prokuratūrā ierasties uz lēmuma saņemšanu, plašāka informācija par apsūdzības būtību netiks atklāta.

KNAB izmeklētājs rosināja prokuratūrai saukt pie kriminālatbildības bijušo "airBaltic" amatpersonu par tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, kas izraisījušas smagas sekas. KNAB preses paziņojumā iepriekš norādīja, ka iegūtie pierādījumi dod pamatu pieņēmumam, ka "airBaltic" amatpersona, iespējams, nolūkā ietekmēt Latvijas Ministru kabineta un amatpersonu lēmumus saistībā ar uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanu 2011.gada 12. un 13.septembrī nepamatoti atcēlusi vairākus aviokompānijas reisus.

KNAB izmeklētājs uzskata, ka bijusī "airBaltic" amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, nav rīkojusies dienesta interesēs, bet pretēji tām - atceļot vairākus lidojuma reisus, amatpersona ar savām darbībām ne tikai grāvusi uzņēmuma reputāciju nacionālā un starptautiskā mērogā, bet arī radījusi mantisku zaudējumu lielā apmērā.

Fliks darbu lidsabiedrībā pēc toreizējo akcionāru - Latvijas valsts un SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" - vienošanās pameta 2011.gada rudenī, kad kļuva skaidrs, ka lidsabiedrības zaudējumi ir sasnieguši rekordapjomus. Pašreizējais vadītājs Martins Gauss informēja, ka 2011.gadā lidsabiedrība strādāja ar 77 miljonu latu zaudējumiem.

Flika advokāts Viktors Tihonovs epriekš teica, ka Fliks šobrīd joprojām vada samērā lielu aviācijas kompāniju un uzturas Vācijā un Francijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!