Foto: DELFI
Kopš 4.februāra ir pilnībā nodrošināta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS) un nelegāla datu lejupielāde no sistēmas vairs nav iespējama, to secinājusi finanšu ministra Einara Repšes (JL) izveidotā komisija.

Komisija, kuras uzdevums bija izvērtēt iespējamos drošības riskus EDS, ir iesniegusi ministram sākotnējo ziņojumu, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijas pārstāve Baiba Melnace. Repše ar rezolūciju ir uzdevis komisijai līdz 5.martam sagatavot atzinuma precizējumus un papildinājumus, padziļināti izvērtējot iesaistīto pušu atbildību un iespējamās sankcijas.

Ministrs ar rezolūciju ir uzdevis komisijai padziļināti izvērtēt jautājumus par attiecīgajiem VID darbiniekiem un viņu atbildību, par sistēmas izstrādātāju atbildību un iespējamām sankcijām, par sistēmu drošības auditoriem un viņu atbildību. Tāpat ministrs ir pieprasījis komisijai konkrētus priekšlikumus, kā novērst iespējamo situācijas atkārtošanos nākotnē.

Pēc 11.janvāra VID iesniegtā problēmu ziņojuma 4.februārī sistēmas izstrādātājs AS "DATI Exigen Group" informēja, ka ir konstatēta kļūda programmatūrā, kas tika izmantota prettiesiskai datu lejupielādei no trešo personu puses, un veica tās labojumu.

Jau vēstīts, ka februāra beigās izskanēja informācija par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS. Atbildību par vairāk kā septiņu miljonu dokumentu nelegālu iegūšanu uzņēmās personu grupa, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA). Tās pārstāvis ar segvārdu "Neo" jau publiskojis vairāku uzņēmumu – "Rīgas Siltums", " Rīgas Satiksme" un "Parex banka"– atalgojumu sarakstus, policijas atalgojumus, Latvijas Bankas un Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas atalgojumu sarakstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!