Foto: F64
Valsts budžeta nodokļu ieņēmumu plāns gada pirmajā ceturksnī un martā ir izpildīts, liecina Valsts ieņēmumu dienesta aprēķini.

Martā valsts nodokļos iekasējusi 276,8 miljonus latu, kas ir 101% no mēnesī plānotā. Pavisam janvārī izdevās iekasēt 99,6% no paredzētā un februārī - 99,4%, savukārt martā - jau minēto 101%, un tas finanšu ministram Einaram Repšem (JL) ļāvis secināt, ka nodokļu ieņēmumu plāns ir izpildīts par visu pirmo ceturksni. "Nodokļu izpildes rādītāji liecina, ka valsts ekonomiskā situācija stabilizējas. Neraugoties uz to, ka pirmajā ceturksnī nodokļu ieņēmumu plāns ir izpildīts, mums aizvien ir pārāk liels budžeta deficīts, tāpēc ir jāturpina iesāktais darbs pie valsts ieņēmumu sabalansēšanas ar izdevumiem, kas savukārt nodrošinās pilnvērtīgu tautsaimniecības atjaunošanos," paudis Repše.

Vērtējot pamatbudžetu un sociālā budžetu atsevišķi, pamatbudžeta ieņēmumi, neskaitot iedzīvotāju ienākuma un dabas resursu nodokli, bija 106% pret plānu jeb 121,5 miljoni latu. Toties sociālā budžeta ieņēmumi bija 92,3 miljoni latu, kas ir 97% pret plānoto.

Savukārt attiecībā uz atsevišķiem nodokļiem labvēlīga situācija ir uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN), kā arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanā. Proti, UIN iekasēts 14,2 miljonu latu apjomā, kas ir par 42,2% vairāk nekā plānots, savukārt PVN ieņēmumi bijuši 60,2 miljoni latu, kas par 12,6% pārsniedz plānoto.

Pretēja situācija ir attiecībā uz akcīzes nodokli. Iekasējot to, valsts martā ir ieguvusi 34,6 miljonus latu, taču tas ir par 10% mazāk kā bija plānots. Arī šeit atsevišķās sadaļas ir vērojama pilnīgi pretēja aina. Alus ieņēmumi plānu pārsnieguši par 35%, savukārt ieņēmumi no tabakas izstrādājumiem atpaliek par 45%.

Vēl vairāki nodokļu ieņēmumi martā no plānotā atpalikuši vien par dažiem procentiem.

Visbeidzot, dati rāda, ka ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ir pārsnieguši 92% no 1/12 daļas IIN gada ieņēmumu prognozes, līdz ar to kompensācija pašvaldībām nebūs nepieciešama.

Īpaši laba situācija IIN iekasēšanā ir Ventspilī. Tur IIN ieņēmumi bija 767 000 latu apjomā, tādējādi pārsniedzot paredzēto prognozi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!