Foto: F64
Papildu valsts budžeta līdzekļi 2016. gadam nav plānoti, komentējot izglītības ministres pausto, ka nākamgad skolotāju atalgojuma jaunajam modelim būs nepieciešami papildu 10,5 miljoni eiro, pastāstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Maija Straupmane.

Viņa atgādināja, ka valdība aprīlī apstiprināja to, ka 2016.gadā ir negatīva fiskālā telpa.

"Līdz ar to atbilstoši patreizējām prognozēm papildu līdzekļi 2016.gadam netiek plānoti," sacīja FM pārstāve.

Ministrija norāda, ka jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pedagogu atalgojuma modeļa ieviešanai skatāms Ministru kabinetā likumprojekta par valsts budžetu kārtējam gadam un vidēja termiņa budžeta ietvaru sagatavošanas un izskatīšanas procesā ar nosacījumu, ka Izglītības un zinātnes ministrija to virza izskatīšanai valdībā.

Jau vēstīts, ka izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja, ka pedagogu atalgojuma jaunā finansējuma modeļa ieviešanai nākamgad vajag papildu 10,5 miljonus eiro.

Šāda summa nepieciešama 2016. gada četriem mēnešiem, bet jau no 2017. gadā tam vajadzētu trīs reizes lielāku summu.

Seile atzina, ka viņas vadītās ministrijas rīcībā nepieciešamās summas nav, un viss atkarīgs no tā, vai, vērtējot nākamā gada valsts budžeta iespējas, finansējuma palielināšanai pedagogu algām piekritīs Finanšu ministrija.

Tāpat ministre pauda, ka pedagogu atalgojuma sistēmas jaunā modeļa ieviešana ir viņas vadītās ministrijas prioritāte.

Tāpat jau vēstīts, ka koalīcija atlika skolotāju algu modeļa izskatīšanu valdībā un vienojās, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Lielo pilsētu asociāciju un koalīcijas partneriem jāprecizē atsevišķi jautājumi, tostarp modeļa finanšu ietekme un finansēšanas avoti.

IZM iepriekš informēja, ka jauno atalgojuma aprēķināšanas kārtību plānots ieviest no 2016. gada 1. janvāra valsts profesionālās vidusskolās un no 2016.gada 1.septembra – pašvaldību un privātajās vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs.

Jaunā modeļa ieviešanai valsts budžetā gadā papildus ir nepieciešami 31,43 miljoni eiro, 2016.gada četriem mēnešiem – 10,48 miljoni eiro, lai novērstu pašreizējo pedagogu atalgojuma nevienlīdzību un palielinātu nepieciešamo atbalstu skolēniem.

IZM uzsver, ka jaunais modelis paredz skaidru un prognozējamu pedagogu atalgojuma sistēmu, un tas ir svarīgs nosacījums jaunu pedagogu piesaistei Latvijas izglītības nozarei un izglītības kvalitātes paaugstināšanai.

Pedagogu atalgojums jaunajā modelī tiek rēķināts par 36 darba stundām nedēļā. Tās ietver visus pedagoga veicamos darbus mācību procesā - vidēji 24 mācību stundas, to sagatavošana, darbu labošana, konsultācijas, darbs ar vecākiem, darbs skolas attīstībā. Skolotāju atalgojums ir atkarīgs no skolēnu skaita klasē un tiek noteikts robežās no 760 līdz 1000 eiro mēnesī par vienu amata vienību. Jaunais modelis paredz lielāku atbalstu skolēniem, lai nodrošinātu izglītības kvalitātes paaugstināšanu un mazinātu nevienlīdzību pilsētu un lauku skolēnu mācību sasniegumos.

Modeļa izstrādes laikā notikušas vairāk nekā 200 tikšanās darba grupās un diskusijas ar sociālajiem partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!