Foto: LETA

Šā gada augusta beigās valdībā atbalstītais Satiksmes ministrijas (SM) priekšlikums par 8,192 miljoniem eiro pirkt privātpersonām piederošo zemi Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, nav bijis neparedzams pasākums, tāpēc šis lēmums būtu jāatzīst par spēku zaudējušu, uzskata Finanšu ministrija (FM).

Šā augusta beigās valdība lēma piešķirt SM no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 8,192 miljonus eiro, lai tā no trim uzņēmējiem varētu atpirkt nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai.

Iebildes pret minēto lēmumu vēlāk pauda Fiskālās disciplīnas padome (FDP), kurā nu ieklausījusies arī FM.

Ņemot vērā FDP vēstulē minēto, kā arī masu informācijas līdzekļos izskanējušo informāciju, FM 13. septembrī nosūtījusi vēstuli SM ar aicinājumu iespējams piedāvāt alternatīvus risinājumus un nepieciešamības gadījumā virzīt tos atkārtotai izskatīšanai Ministru kabinetā. SM 20. septembrī atbildējusi, ka nekustamo īpašumu atsavināšana ir korekta.

Tāpat FM norāda, ka minētais jautājums nav neparedzams pasākums un par to jau bijušas diskusijas iepriekšējos gados, kā tas tika norādīts arī FDP vēstulē, tāpēc jautājums par finansējuma piešķiršanu nekustamā īpašuma iegādei Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai ir izskatāms 2023. gada budžeta kontekstā, SM iesniedzot prioritārā pasākuma pieteikumu.

FM tomēr secināja, ka nav gūta pārliecība, ka nekustamā īpašuma atsavināšanai izvēlētais risinājums ir atbilstošs labas budžeta pārvaldības praksei, tāpēc ministrija ierosina valdības iepriekš pieņemto lēmumu atzīt par spēku zaudējušu.

Par FM priekšlikumu vēl jālemj Ministru kabinetam.

Jau vēstīts, ka kopējo tirgus vērtību veido Igora Skoka īpašumā esošo divu piektdaļu zemes vienību domājamo daļu tirgus vērtība 3 249 415 eiro apmērā, Rihardam Rāvim piederošās SIA "Grif 28" īpašumā esošo divu piektdaļu zemes vienību domājamo daļu tirgus vērtība 3 249 415 eiro apmērā un Andrim Putānam piederošās SIA "Resursi" īpašumā esošās vienas piektdaļas zemes vienību domājamās daļas tirgus vērtība 1 624 708 eiro apmērā.

2018. gadā uzņēmēji Rāvja tēvs Guntis Rāvis, Skoks un Putāns, kuri visi tikuši minēti Latvijas miljonāru sarakstos, vērsās Izglītības un zinātnes ministrijā ar aicinājumu pārtraukt nacionālās sporta bāzes statusu daļai viņiem piederošās zemes pie Biķernieku trases. Uz jautājumu, kādi ir pašu zemes īpašnieku plāni par minētās zemes tālāku izmantošanu, piemēram, vai īpašnieki minēto zemi plāno izmantot komercdarbībai vai vēlas par to saņemt lielāku nomas maksu, zemes īpašnieku pārstāve pēc būtības skaidrību neviesa.

Savukārt 2019. gadā valdība konceptuāli atbalstīja SM priekšlikumu par 3,55 miljoniem eiro atpirkt privātpersonām piederošo zemi Biķernieku sporta kompleksā, tādējādi pilnībā pārņemot šo kompleksu valsts īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!