Finanšu ministrija (FM) sagatavojusi scenāriju savu izdevumu samazinājumam par 40%, kas strukturālo reformu īstenošanas rezultātā paredz ministrijas resora izdevumu samazinājumu par 14 miljoniem latu, informēja FM Komunikācijas departamentā.
"Valsts vairs nevar atļauties tērēt līdzšinējos apmēros, tādēļ ir nepieciešami būtiski izdevumu samazinājumi, kas ļautu iekļauties mums pieejamā finansējumā. Esmu pateicīgs FM atbildīgajām amatpersonām par izpratni, sagatavojot pamatscenāriju izdevumu samazinājumam par 40%. Es vēlos aicināt arī pārējo nozaru atbildīgos ministrus pievērst īpašu uzmanību budžeta grozījumu priekšlikumu sagatavošanai," uzsver finanšu ministrs Einars Repše.

FM kā pamatscenāriju izstrādājusi izdevumu samazinājumu par 40%, taču tiek gatavoti un tiks izvērtēti arī alternatīvie scenāriji, paredzot 30% un 20% samazinājumu.

Atbilstoši valdībā lemtajam par atlīdzības samazinājumu par 20%, FM centrālajā aparātā atlīdzības fonda samazinājums plānots 0,7 miljoni latu apmērā. FM jau no gada sākuma tiek veiktas strukturālās pārmaiņas - likvidētas gan štata vietas, gan pārskatīts darbinieku atalgojums. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2009. gadā FM darbinieku vidējais mēneša atalgojums plānots par 30-45% mazāks.

Strukturālās reformas tiks īstenotas arī FM padotības iestādēs. Ministrijā un tās iestādēs atlīdzībai plānotie līdzekļi kopā tiks samazināti par 5,6 miljoniem latu jeb 20%, arī darbinieku skaita samazinājums skars visas FM iestādes.

Tiek izskatīta iespēja pārveidot Valsts proves uzraudzības inspekciju par kapitālsabiedrību ar iespēju nākotnē to privatizēt, kas ir citviet pasaulē izmantota prakse. Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta darbinieku skaitu, sākot ar 1.novembri, plānots samazināt par 1200, 50-70% no pārējiem darbiniekiem pārejot uz četru dienu darba nedēļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!