Foto: DELFI

Pēc pārcelšanas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas policijas izmeklētāja amatā nu jau bijušajam Personāla pārvaldes juridiskās nodaļas ekspertam Mārim Knokam, kuram nav ne izmeklētāja pieredzes, ne krimināltiesību zināšanu, jaunajā amatā uzdots izmeklēt uzreiz sešus kriminālprocesus, VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme pēc Knoka sniegtās intervijas sākusi dienesta izmeklēšanu, bet Finanšu ministrijā sākta pārbaude par Jaunzemes lēmumiem, svētdien vēstī TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Raidījums jau vēstīja, ka Jaunzeme pagājušajā nedēļā Nodokļu un muitas policijas izmeklētāja amatā negaidīti pārcēlusi Knoku, kuram viens no galvenajiem uzdevumiem bija sūdzību izskatīšana pret VID ierēdņiem un disciplinārlietu izmeklēšana.

Knoks VID sāka strādāt 2016. gadā, kad par finanšu ministri kļuva Dana Reizniece-Ozola (ZZS), bet toreizējā VID ģenerāldirektore bija Ilze Cīrule. Knoku no Labklājības ministrijas uz dienestu pārcēla ar īpašu valdības rīkojumu. Viņš līdz pagājušā gada sākumam bija ģenerāldirektora padomnieks juridiskajos jautājumos. Pērn, pēc vienošanās ar dienesta vadību, Knoku aizrotēja uz zemāku amatu - VID Personāla pārvaldes juridisko nodaļu. Viņa pienākumos abos amatos ietilpa sūdzību izskatīšana par VID ierēdņiem, dienesta un disciplinārlietu izmeklēšanas.

Raidījums skaidro, ka konflikts starp Jaunzemi un Knoku sākās, kad Jaunzeme vairākkārt atteikusies sākt disciplinārlietas pret augstām dienesta amatpersonām, kuru iespējamos pārkāpumus izmeklēja Knoks. Tā vietā juristu pret paša gribu pārcēla uz Nodokļu un muitas policiju par krimināllietu izmeklētāju. Knoka priekšnieks tagad ir persona, kuras atbildību viņš lūdzis izvērtēt, bet Jaunzeme lietu neuzsāka.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) šonedēļ izdevis rīkojumu sākt dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, vai Jaunzeme pamatoti sargājusi augstas dienesta amatpersonas no disciplinārlietām. "Es esmu rakstiski lūdzis ieņēmumu dienestu vadītāju informēt par notiekošo situāciju, pirmdien esmu saņēmis Knoka sūdzības par situāciju, ar situācijas izklāstu, viņa redzējumu situācijai un es esmu pēc šīs sūdzības saņemšanas lūdzis izveidot dienesta pārbaudi, lai iepazītos ar visiem nepieciešamajiem faktiem," paskaidrojis Reirs. Viņš gan uzreiz norāda, ka, pirmšķietami vērtējot, ar izveidojušos situāciju nav apmierināts.

Reira izveidotajai dienesta izmeklēšanas komisijai būs jāvērtē Jaunzemes lēmumi par disciplinārlietu neuzsākšanu pēc tam, kad VID dienesta izmeklēšanas komisijas ieteikušas to darīt. Tāpat Finanšu ministrijas (FM) komisija vērtēs, vai likumīgi un pamatoti no disciplinārlietu izmeklētāja amata ir aizrotēts Knoks.

Savu dienesta izmeklēšanu uzsākusi arī Jaunzeme. VID neatklāj, kāds ir izmeklēšanas iemesls, bet raidījumam zināms, ka pārbaude sākta par Knoka interviju "Nekā personīga". Tajā viņš atklāja, ka pārcelts uz amatu, kur viņa priekšnieks būs Muitas lietu izmeklēšanas daļas vadītājs Andris Ābols. Ābola rīcību Knoks bija lūdzis Jaunzemei izvērtēt disciplinārlietā.

Pēc pārcelšanas uz Nodokļu un muitas policiju Knokam piešķirta speciālā dienesta pakāpe virsleitnants. Viņš bez pieredzes noziegumu atklāšanā un kriminālprocesu virzīšanā ir iecelts par vecāko izmeklētāju, vēstī "Nekā Personīga". "Jau pirmajā dienā man uz galda tika nolikti trīs reāli kriminālprocesi, tagad šodien nedēļas laikā man jau kopā ir seši kriminālprocesi, turklāt tādi, kur jau jāpilda skaidri prokurora norādījumi, man jau jāvērtē lēmumi par kriminālprocesu uzsākšanu. Es esmu iemests kā pieredzējis izmeklētājs tādā pilnvērtīgā izmeklēšanas jundā. Protams, es iedziļinos tajās lietās un vērtēju. Vēl nevienu lēmumu gan neesmu pieņēmis," atzinis Knoks.

Vecākā izmeklētāja amata aprakstā teikts, ka to var ieņemt persona, kam ir divu gadu pieredze noziegumu atklāšanā. Knokam tādas nav. Viņš vadību ir informējis, ka viņam nav arī nepieciešamo zināšanu kriminālprocesu izmeklēšanā un ir lūdzis nodrošināt viņam nepieciešamo apmācību. Raidījums informē, ka pēc lielas uzstājības Knokam cits policijas darbinieks nozīmēts kā mentors, kuram var prasīt padomu.

"Viedoklis ir tāds īss un sauss, ka nekāda īpaša apmācība nav nepieciešama lai šādus lēmumus varētu pieņemt. Tas ir kā juristam, kurš ir pabeidzis gan 20 gadus atpakaļ augstāko izglītību un viens no priekšmetiem ir bijis krimināltiesības, ir šādas lietas jāzina. Notiek tas, ko iepriekš varēja paredzēt, man cenšas droši vien pietiekami ātrā gaitā konstatēt, ka šos svešos man pienākumus un manai kvalifikācijai neatbilstošos pienākumus visticamāk kvalitatīvi nevarēšu izpildīt, un tad varēs jau objektīvi konstatēt pārkāpumu manā rīcībā un izmeklēt disciplinārlietu," savu viedokli paudis nu jau vecākais izmeklētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!