Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) pagaidām nav guvusi pārliecību, ka Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jaunā A korpusa otrās kārtas būvniecības izmaksu provizoriskais pieaugums par trešdaļu jeb 30,684 miljoniem eiro ir pamatots.

Kā skaidroja ministrijas pārstāve Ieva Raboviča, patlaban FM eksperti vērtē Veselības ministrijas (VM) 22. oktobrī iesniegto informatīvo ziņojumu par papildu nepieciešamo publisko finansējumu Stradiņa slimnīcas jaunā A korpusa būvniecības otrās kārtas infrastruktūras attīstībai, tomēr jau tagad esot redzams, ka ziņojumā iztrūkst detalizēta informācija un izvērtējums par sadārdzinājuma rašanos. Ziņojumā nav arī apskatīti un piedāvāti iespējamie alternatīvie risinājumi lemšanai valdībā, piebilda Raboviča.

Tāpat viņa norādīja, ka, sagatavojot atzinumu par iesniegto projektu, FM aicinās to papildināt ar minētajām lietām. Atzinums VM tiks sūtīts 5. novembrī vai 6. novembrī, vienlaikus minētie aspekti ar VM un Slimnīcas pārstāvjiem jau ir pārrunāti 25. oktobrī.

FM uzskata, ka VM būtu jāizvērtē visi iespējamie finansējuma piesaistes risinājumi, tostarp iespējama projekta dalīšana posmos, daļu no aktivitātēm pārceļot uz nākamo Eiropas Savienības fondu plānošanas periodu.

Turklāt, FM ieskatā, VM skaidri jāparāda, kas ir izmainījies pret projekta iesniegumā plānoto, proti, kas ir tehnoloģiju, citu risinājumu izmaiņas, bet kas – tiešām prognozētais izmaksu pieaugums. Tomēr reālās būvdarbu izmaksas būs redzamas iepirkuma rezultātā, indikatīvi 2019. gada marta beigās.

Raboviča uzsvēra, ka būtiskas izmaiņas projekta izmaksās un pamatojumā būs atkārtoti jāskaņo ar Eiropas komisiju un tās tehniskajiem ekspertiem, tādēļ īpaši svarīgs ir faktos balstīts pamatojums izmaksu pieaugumam.

Jau ziņots, ka Stradiņa slimnīcas jaunā A korpusa otrās kārtas būvniecības izmaksas provizoriski pieaugušas par trešdaļu jeb 30,684 miljoniem eiro, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja slimnīcas valdes loceklis, Jaunās būvniecības daļas vadītājs Jānis Komisars.

Lai varētu turpināt Stradiņa slimnīcas jaunā A korpusa otrās kārtas būvniecību, līdz nākamā gada pavasarim nepieciešams valdības lēmums par vismaz 16 miljonu eiro paredzēšanu šim mērķim, žurnālistiem iepriekš sacīja Komisars.

Viņš norādīja, ka finansējums nav nepieciešams uzreiz, bet tas jāiezīmē līdz pavasarim uz 2021. gadu. No kopumā 30,684 miljoniem eiro, kas nepieciešami papildus saistībā ar izmaksu sadārdzinājumu, galvenais, lai valdība pieņemtu lēmumu par šo 16 miljonu eiro piešķiršanu, pretējā gadījumā nebūs iespējams slēgt līgumu par būvniecību, piebilda Komisārs.

Pēc viņa paustā, sākotnējās projekta izmaksas bija 91,069 miljoni eiro, tomēr tagad izmaksas pieaugušas par 30,684 miljoniem eiro, kā rezultātā būs nepieciešams papildu finansējums, lai iecerēto projektu īstenotu. Lielākā daļa jeb 16,586 miljoni eiro papildus nepieciešami būvdarbiem, vēl 12,850 miljoni eiro – telpu aprīkošanai, bet 1,248 miljoni eiro – auto stāvlaukumam.

Kā informēja VM pārstāve Agnese Tomsone, ministrija iepazinusies ar izmaksu palielināšanās iemesliem un piekrīt, ka papildu finansējuma nepieciešamība ir pamatota. Šī iemesla dēļ ministrija iesniegusi FM papildu finansējuma pieprasījumu.

VM patlaban nosūtījusi saskaņošanai informatīvo ziņojumu "Par papildu nepieciešamo publisko finansējumu "VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" jaunā A korpusa būvniecības otrās kārtas infrastruktūras attīstībai" un protokollēmuma projektu, lūdzot atbalstīt finansējumu līdz 30,684 miljonu eiro no valsts budžeta. Tādējādi tiktu palielināts A korpusa būvniecības otrās kārtas attīstības projekta nacionālais publiskais līdzfinansējums būvdarbu sadārdzinājuma segšanai, autostāvvietas izbūvei un aprīkojumam un medicīnas tehnoloģiju iegādēm, tostarp hibrīdzāles izveidei ķirurģiskajā blokā.

Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu iecerēts izskatīt Ministru kabinetā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem prioritāro pasākumu pieteikumiem likumprojekta "Par valsts budžetu 2019. gadam" un "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2019., 2020. un 2021. gadam" sagatavošanas un izskatīšanas procesā atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!