Foto: F64
Finanšu ministrija trešdien apgalvo, ka saņēmusi no bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna brīvprātīgi iesniegtu atlūgumu, savukārt pats Jakāns noliedz, ka būtu šādu atlūgumu iesniedzis un par notikušo jau konsultējies ar advokātiem.

Ministrijas pārstāve Baiba Melnace portālam "Delfi" sacīja, ka pats Jakāns vēlējies aiziet no Finanšu ministrijas Muitas un nodokļu administrēšanas departamenta vadītāja amata. Šī vēlme neesot pausta mutiski, taču sīkākās ziņas par veidu, kā Jakāns iesniedzis atlūgumu, Melnace nesniedza. "Visādā veidā mēs viņa vēlmi esam fiksējuši," teica ministrijas pārstāve.

Pretējas ziņas pauda Jakāns, kurš teica, ka nekad nav iesniedzis atlūgumu. Viņš arī apgalvoja, ka neņemas apgalvot, kāpēc situācija ir attīstījusies tieši šādā veidā, un piebilda, ka no tālākiem komentāriem atturēsies. Turklāt viņš jau advokātiem esot nodevis materiālus par ministrijas īstenoto rotāciju, kuras laikā Jakāns zaudēja VID vadītāja amatu un nokļuva departamenta vadītāja amatā ministrijā.

Vaicāts, vai vispār būtu gatavs strādāt ministrijā, Jakāns bija skeptisks. "Ziniet, pēc šādiem izgājieniem ir grūti atbildēt. Skaidrs ir tas, ka Finanšu ministrijā neviens mani īpaši negaida," teica Jakāns.

Ziņas par to, ka Jakāns iesniedzis atlūgumu, sabiedrībā nonāca trešdienas vakarā. Tomēr jau tad ziņas par šo notikumu bija pretrunīgas - kamēr ministrija apgalvoja, ka Jakāns iesniedzis atlūgumu, nesenais VID ģenerāldirektors apgalvoja pretējo.

Ministrijas un jo sevišķi tās vadītāja, partijas "Jaunais laiks" (JL) politiķa, finanšu ministra Einara Repšes un Jakāna konflikts pastāv jau daudzus mēnešus, tomēr samilza tas pagājušā gada izskaņā. Tad Repše atstādināja Jakānu, argumentējot, ka Jakāns pārsniedzis savas pilnvaras un nav pildījis ministra rīkojumus. Jakāns to noliedza.

Sākotnēji Repše vēlējās Jakānu atlaist pavisam, taču šim risinājumam bija pretestība valdībā. Galu galā ministrija pēc ilgstošām valdībā esošo partiju sarunām Ministru kabinetā iesniedza projektu par Jakāna pārcelšanu darbā uz FM. Tomēr arī tad valdībai Jakānu izdevās pārcelt tikai ar otro piegājienu, jo pirmajā ministru balsojumā lielākā daļa neatbalstīja Jakāna pārcelšanu.

Tomēr arī tad Jakāna aizstāvji Tautas partija pauda neizpratni par notikušo, jo abas pret Jakāna aizsāktās disciplinārlietas nav pabeigtas un to rezultāti nav zināmi. Līdz ar to neesot arī atrasta Jakāna iespējamā vaina un pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!