Foto: F64
Lēmumi par valsts budžeta finansēto iestāžu darbinieku skaita samazināšanu jāpieņem, balstoties uz funkciju audita rezultātiem, savukārt šo darbinieku atalgojuma turpmāka pazemināšana vairs nav pieļaujama, norādīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājas vietnieks Aleksis Jarockis.

FM piekrīt Pasaules Bankas viedoklim, ka valsts pārvaldē strādājošo atalgojuma apmēru vairs nedrīkstētu samazināt, uzsvēra Jarockis. Tomēr ir skaidrs, ka jāveic nākamā gada valsts budžeta konsolidācija, un saskaņā ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska paziņoto to plānots darīt, gan palielinot budžeta ienākumus, gan ierobežojot izdevumus, viņš atgādināja.

Viena no iespējām izdevumu apcirpšanai ir valsts pārvaldes iestādēs strādājošo skaita samazināšana, apliecināja Jarockis, minot, ka to nedrīkst darīt mehāniski. "Jāsāk no citas puses - izejot no funkciju audita rezultātiem," viņš sacīja.

Balstoties uz funkciju audita rezultātiem, jāizvērtē, kādas funkcijas valstij jāsaglabā un no kurām tā savukārt varētu atteikties, paskaidroja FM pārstāvis. Atbilstoši lēmumam par funkcijām tad arī jālemj par to, cik darbinieku nepieciešams attiecīgo funkciju veikšanai.

"FM nevar uzdot kādam sektoram samazināt štata vietu skaitu," norādīja Jarockis un piebilda, ka savas funkcijas jāanalizē katrai nozaru ministrijai. Komentējot ministriju iepriekšējos kritiskos izteikumus par funkciju auditu, viņš pauda viedokli, ka ministrijām, kuras nepiekrīt audita rezultātiem, vajadzētu nākt klajā ar savām alternatīvām.

Ierēdniecības aparāts ir jāsamazina, padarot to elastīgāku un kompaktāku, taču par ceļu, kā līdz tam nonākt, būs jālemj jaunajai valdībai, secināja Jarockis. Savukārt FM strādās saskaņā ar tiem priekšnosacījumiem, ko jaunā valdība izvirzīs. Viņš apliecināja, ka funkciju audits būs viens no dokumentiem, uz kura pamata tiks veidots nākamā gada valsts budžets.

Jau vēstīts, ka funkciju audita darba grupa izteikusi priekšlikumus no valsts budžeta finansēto funkciju pārskatīšanai, kas nākamā gada budžetā ļautu ietaupīt apmēram 79,3 miljonus latu.

Ziņots arī, ka premjers Valdis Dombrovskis potenciālajiem koalīcijas partneriem iesniedzis savu redzējumu par prioritātēm un pamatprincipiem jaunās valdības veidošanā. Tostarp viņš norādījis, ka apmēram trešā daļa no visa konsolidācijas apmēra būs jāsasniedz ar nodokļu pasākumiem, bet atlikušās divas trešdaļas jeb aptuveni 230 līdz pat 260 miljoni latu - ar izdevumu samazināšanu.

Saskaņā ar FM pašreizējām aplēsēm 2011.gada valsts budžeta konsolidācija prognozējama 350-395 miljonu latu apmērā. Galīgos secinājumus par nepieciešamo konsolidācijas apmēru būs iespējams izteikt tikai pēc trešā ceturkšņa makroekonomisko rādītāju analīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!