Foto: LETA
Ceturtdien apmēram 180 Alūksnes novada iedzīvotāji un viņu atbalstītāji pulcējušies piketē pie Saeimas, kurā iestājas par alūksniešu tiesībām saņemt pilnvērtīgu medicīnisko aprūpi.

Protesta dalībnieki ieradušies ar orķestri, kas spēlē mūzikas pavadījumu un dziesmas. Uz mītiņa dalībnieku plakātiem rakstīti aicinājumi "Neļaujiet mirt uz sliekšņa!", "Vai tiks paplašināta Alūksnes kapsēta?", "Neslēdziet durvis dzīvībai!" un citi.

Pasākumā piedalās dažāda gada gājuma cilvēki. Pie piketa dalībniekiem aprunāties pienākuši atsevišķi deputāti.

Kā iepriekš skaidroja Invalīdu biedrības vadītājs Edvīns Svars, tad alūksnieši grib izteikt savu viedokli par to, kā viņi skatās uz iespējām turpmāk saņemt pilnvērtīgu medicīnisko aprūpi. "Dzīves realitāte ir diezgan skarba - mums šobrīd pietrūkst četru ģimenes ārstu, kas varētu strādāt Alūksnes novadā. Līdz ar to, ja šo slimnīcu pārveido par dienas stacionāru, mēs būtībā paliekam bez aprūpes iespējām, ja tas ir nepieciešams ārpus darba laika," skaidroja Invalīdu biedrības vadītājs.

Svars uzskata, ka tas, kā šobrīd strādā Alūksnes slimnīca, iedzīvotājus apmierina - gan tās režīms, gan pieejamie pakalpojumi. Šo iemeslu dēļ iedzīvotāji vēlas saglabāt slimnīcu ar pilnu darba laiku. "Reformām, protams, ir jābūt. Mēs neesam pret tām, bet tikai lai tās realizētu ar mums," teica Svars.

Jau ziņots par Alūksnes slimnīcas satraukumu saistībā ar Veselības ministrijas (VM) plānotajām reformām slimnīcu tīklā, kas varētu samazināt Alūksnes slimnīcas līmeni un sniegto pakalpojumu apjomu.

VM plānos ir slimnīcas Latvijā iedalīt piecos līmeņos atkarībā no speciālistu skaita, sniegtajiem pakalpojumiem, aprīkojuma un citiem kritērijiem. Katrā nākamajā līmenī ir iekļauti iepriekšējā līmeņa elementi.

VM sola, ka jebkura veida reformas slimnīcu tīklā Latvijā spēkā varētu stāties, ātrākais, 2019.gadā.

Vakar veselības ministre Anda Čakša viesojās Alūksnē, kur tikās ar pašvaldību un slimnīcas pārstāvjiem. Pēc tikšanās VM norādīja, ka ministrijai ir bažas, ka Alūksnes slimnīcā cilvēki nepamatoti bieži tiek stacionēti.

Ministrei ar Alūksnes pašvaldību bijusi konstruktīva saruna, un abas puses vienojušās, ka slimnīca sagatavos skaidrojumu par problemātiku, kas identificēta gan Pasaules Bankas, gan ministrijas analizētajos datos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!