Atzīmējot 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres dienu, Saeimas Prezidijs trešdien nolika ziedus Rīgas II Meža kapos, kur atdusas vairāki barikāžu laika bojāgājušie, kā arī pie Brīvības pieminekļa un barikādēs kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā.

Par godu barikāžu trīsdesmitgadei sveces iedegtas pie 1991. gada barikāžu pieminekļa, barikāžu laika betona bloku sienas netālu no Saeimas nama, kā arī pie piemiņas plāksnes Ilgvaram Grieziņam.

Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukuma pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

Barikādes Rīgā sāka celt 1991. gada 13. janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16. janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Kopš 1997. gada 20. janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!