Foto: LETA

Rīgas pasažieru ostā piektdien ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga svētību oficiāli Valsts robežsardzei nodoti divi jauni helikopteri un trīs piekrastes patruļkuteri.

Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts svinīgajā ceremonijā sacīja, ka Valsts robežsardzes galvenā vērtība ir personāls, taču, lai robežsargi pilnvērtīgi varētu pildīt savus pienākumus, ir nepieciešams moderns tehniskais aprīkojums, tāpēc šodien ir liels prieks saņemt divus jaunus helikopterus un trīs jaunus patruļkuterus.

Viņš uzsvēra, ka jaunā tehnika stiprinās Latvijas aizsardzību un neatkarību, uzlabos glābšanas operācijas un palielinās atbalsta sniegšanu ne tikai citiem iekšlietu dienestiem, bet arī partneriem Eiropas dienvidos, jo transportlīdzekļus varēs izmantot operācijām Vidusjūrā.

"Bez mūsu ikdienas pienākumiem, mums ir pienākums sargāt arī NATO un Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu, tāpēc, saņemot vismodernāko aprīkojumu, jaunā tehnika Latvijai kopumā nozīmīgs notikums," norādīja Pujāts.

Savukārt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) uzrunā uzsvēra, ka jaunā tehnika apliecina, ka Valsts robežsardzes kapacitāte palielināsies un robežsargi kļūs vēl profesionālāki.

Viņš arī pateicās robežsargiem un viņu ģimenēm par to, ka robežsardze 24 stundu režīmā sargā Latvijas drošību.

Pēc amatpersonu uzrunām jaunajai tehnikai svētību deva arhibīskaps Jānis Vanags, kura vadībā aicinātie viesi un robežsargi noskaitīja arī Tēvreizi. Vanags vadīja patruļkuteru karogu iesvētīšanas ceremoniju, savukārt helikopteriem tika piešķirti simboliski vārdi "Vidzeme" un "Zemgale". Savukārt diviem jau vairākus gadus robežsardzes rīcībā esošajiem helikopteriem piešķirti vārdi "Kurzeme" un "Latgale".

Jau ziņots, ka 2017.gada decembrī Valsts robežsardze noslēdza līgumu ar Itālijas kompāniju "Leonardo S.p.a.", kas paredz Valsts robežsardze nodrošināt helikopteru parka atjaunošanu, aizstājot divus "Agusta Bell 206B" helikopterus, kuri ražoti 1974. un 1980.gadā, ar diviem viendzinēja vieglās klases helikopteriem.

Jaunie robežsardzes helikopteri ir sertificēti lidojumiem jebkurā diennakts laikā. Paredzētais aprīkojums ļaus izmantot helikopterus meklēšanas, glābšanas, personāla transportēšanas un ugunsdzēsības operācijās, proti, tie spēs nodrošināt ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu izlūkošanu no gaisa, ka arī nelielu ugunsgrēka platību dzēšanu, izmantojot robežsardzes rīcībā jau esošo aprīkojumu. Ar šiem lidaparātiem varēs veikt arī cietušo personu evakuāciju.

Jaunie helikopteri izmaksājuši 10 498 317 eiro. Savukārt kuteri iegādāti atbilstoši Iekšējās drošības fondam un izmaksājuši 1 958 214 eiro, no kuriem Latvijas finansējums bija 489 554 eiro.

Transportlīdzekļu iegādes izmaksās ietilpst arī aprīkojums un apmācība.

Tāpat ziņots, ka arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem plānots iegādāties četrus helikopterus "Black Hawk". Pērn septembrī Ministru kabinets atbalstīja četru helikopteru iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā slēdzot starpvaldību līgumu ar ASV. ASV līdzfinansējums veido 15,5 miljonus ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!